Hlavní obsah

Druhá největší ruská banka VTB se chystá stáhnout z Evropy

Frankfurt

Druhá největší ruská banka VTB se chystá ukončit své aktivity v Evropě poté, co ji tvrdě zasáhly sankce zavedené západními zeměmi kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. Informoval o tom v neděli list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Logo banky VTB za Leninovou sochou v centru Stavropolu na jihu Ruska

Článek

Odchod z Evropy již tento týden oznámila největší ruská banka Sberbank, která působila také v České republice.

Finanční správa už neposílá platby do Sberbank

Domácí

VTB má aktivity v oblasti investičního bankovnictví v Londýně a aktivity v oblasti drobného bankovnictví v Německu, kde má zhruba 160 tisíc klientů. Podle zdrojů nyní dospěla banka k závěru, že v důsledku sankcí není schopna mimo Rusko působit.

Střela zasáhla muže v ulicích Irpině v době avizovaného humanitárního příměří.Video: AP/Newsflare

VTB je jednou ze sedmi ruských bank, které se Evropská unie v rámci postihů zaváděných v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu rozhodla vyloučit z mezinárodního platebního systému SWIFT. Ten by měl banky odpojit příští týden v sobotu. Sberbank a VTB ovládají více než polovinu bankovního trhu v Rusku.

Jejich odchod z Evropy podle listu Financial Times znamená v podstatě konec dvě desetiletí trvajícího úsilí ruských bank vybudovat si globální působnost, které podkopaly již sankce uvalené na Rusko kvůli anexi ukrajinského Krymu v roce 2014.

Video zachycuje policejní mlácení v Jekatěrinburgu

Válka na Ukrajině

Evropské vklady u VTB činí přes čtyři miliardy eur (více než 100 miliard korun), patří zejména drobným klientům v Německu. VTB tento týden na svém německém webu klientům sdělila, že jejich peníze jsou v bezpečí a že její ekonomická situace je „stabilní“.

Sberbank tento týden zdůvodnila odchod z Evropy velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Firma prostřednictvím své evropské součásti Sberbank Europe dosud působila mimo jiné v České republice, Rakousku, Chorvatsku, Německu a Maďarsku.

ČNB pracuje na odejmutí licence Sberbank v Česku, lidé mohou vybrat 1000 korun denně

Ekonomika

Česká národní banka v pondělí oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence firmě Sberbank CZ.

Garanční systém začne prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ příští týden ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám