Hlavní obsah

Rubl je na rekordním minimu, ČNB ho vyřadila ze seznamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský rubl ve středu při obchodování v Moskvě klesl na rekordní minimum, dolar se tam prodával zhruba za 110 rublů. Česká národní banka (ČNB) ruskou měnu kvůli otřesům jejího kurzu vyřadila ze svého kurzovního lístku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Z důvodu velké nespolehlivosti cen ruského rublu na devizovém trhu nelze věrohodně stanovit kurz rublu k české koruně. Proto dneškem ČNB pozastavila jeho vyhlašování v kurzech devizového trhu,“ sdělila Právu mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Sankce rychle dopadnou na běžné Rusy

Válka na Ukrajině

Dění na Ukrajině ale deptá i českou korunu. Její kurz dnes mířil k hranici 26 Kč za euro, nakonec koruna za středu oslabila o zhruba 40 haléřů poblíž 25,80 Kč za euro. K dolaru je propad ještě zhruba o dvacet haléřů výraznější na 23,20 Kč/USD.

Rubl od začátku roku oslabil vůči dolaru asi o třetinu. Po propadu na další minimum ve středu část ztrát smazal a později se obchodoval kolem 108 rublů za dolar. K euru vykazoval pokles o více než sedm procent na 120,5 rublu. Mimo Rusko je rubl ještě slabší. Na elektronické obchodní platformě EBS se ve středu obchodoval zhruba za 115 rublů za dolar. Oslabování rublu na ruskou ekonomiku těžce dopadá.

Putin zakázal Rusům opustit zemi s penězi v cizí měně

Evropa

Akciový trh v Moskvě zůstává od pondělí zavřený, celý finanční systém je pod tlakem západních sankcí. Ruská centrální banka ve středu navíc zakázala vyplatit kupony zahraničním investorům, kteří drží státní dluhopisy v rublech. Ruské společnosti také nesmějí vyplácet dividendy zahraničním akcionářům. Centrální banka neupřesnila, jak dlouho budou trvat omezení, která se nevztahují na místní investory.

Zahraniční investoři nyní prakticky nemají možnost, jak získat peníze ze svých ruských investic. Těm, kteří vlastní ruské akcie a dluhopisy za desítky miliard dolarů, Moskva brání, aby se jich zbavili.

Reklama

Výběr článků

Načítám