Hlavní obsah

Dobrovolníci z Javoriva: Tohle není válka jako v Sýrii

Na Ukrajinu přišli z celého světa, aby bojovali proti Rusku. Ale ještě než stačili poprvé vystřelit, naplno zakusili hněv Moskvy. Nedělní raketový úder na ukrajinskou základnu u města Javoriv, která slouží k výcviku zahraničních dobrovolníků, popsal jeden z přeživších podle listu The Daily Telegraph jako „peklo na zemi“.

Foto: Reuters - Kai Pfaffenbach, Reuters

Voják zraněný v Javorivu při nedělním ostřelování

Článek

V neděli večer se několik desítek otřesených mužů začalo vracet přes hranici do Polska. Mezi zablácenými postavami, z nichž většina měla vojenské uniformy, zněla britská, irská, americká i německá angličtina. Nikdo z nich nebyl podle listu ochoten uvádět své jméno, většina z nich mluvila jen krátce.

Na Ukrajinu dorazil elitní sniper Wali. Cíl neutralizuje až na 3,5 kilometru

Válka na Ukrajině

Ukrajinské úřady jim daly možnost odejít, řekl nejmenovaný Američan. Řada těchto lidí podle listu zřejmě přehodnotila své rozhodnutí chopit se zbraně na straně Ukrajiny.

Je to jiná válka

Patřil k nim i Švéd, který se v roce 2015 jako jeden z prvních připojil ke kurdským silám bojujícím na severovýchodě Sýrie. Muž s opuchlýma a krví podlitýma očima řekl, že tahle válka není jako v Sýrii a Iráku.

Rusové se zaměřili na likvidaci ukrajinských letišť

Evropa

Někteří ale tvrdili, že se jen přeskupí. „Možná jsme změnili umístění, ale boj neskončil. Dnes večer si připijeme na naše mrtvé kamarády,“ řekl Michael, mladý muž se zašpiněným vousem. Má to odradit další cizince

Zatím není známo, jaké národnosti byly oběti útoku na základnu. Podle listu je však téměř jisté, že jejich smrt zvýší diplomatické napětí mezi Západem a Moskvou. Britský ministr Michael Gove už obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z eskalace konfliktu, protože takový útok schválil.

Jack Watling, výzkumník z britského Královského institutu pro obranná a bezpečnostní studia (RUSI), řekl, že cílem útoku bylo odradit co nejvíce dobrovolníků od vstupu do ukrajinské mezinárodní legie, o kterou již projevily zájem desetitisíce lidí. „Rusové chtějí zdůraznit, že mezinárodní síly na ukrajinském území považují za červenou linii,“ řekl.

Maminko, já umřu, strachoval se ukrajinský klučina

Domácí

Rusko podle něj udeřilo na základnu proto, aby se pokusilo narušit přesun materiálu na Ukrajinu a aby mezinárodnímu společenství demonstrovalo, že na Ukrajině není místo, které by se nemohlo stát cílem útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám