Hlavní obsah

Britové zvažují přesun svých antiraket v Polsku k ukrajinské hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Londýn

Útok střelami s plochou dráhou letu na ukrajinskou základnu Javoriv nedaleko polských hranic přiměl Brity k tomu, aby zvážili přesunutí svého protivzdušného systému Sky Sabre do oblasti u Rzeszowa, kde jsou už americké rakety Patriot PAC-3.

Foto: MBDA Missile Systems

Systém protivzdušné obrany MBDA CAMM Sky Sabre

Článek

Britové oznámili plánované vyslání systému Sky Sabre do Polska 23. února, tedy pouhý den před ruskou invazí. Cílem bylo, aby Rusko nenarušilo polský vzdušný prostor podél 240 kilometrů dlouhé hranice s Ukrajinou.

Jednotka britské protivzdušné obrany (PVO) byla vyslána do Polska v rámci dlouho plánovaného cvičení NATO Ramstein legacy 2022.

Válka se přiblížila k hranicím NATO

Evropa

List Guardian v pondělí uvedl, že by se systém v krátké době mohl přesunout blíže k hranicí.

CAMM Sky Sabre od evropské zbrojovky MBDA je moderní systém protivzdušné obrany, jehož rakety dosahují rychlosti 3600 km/h a jsou schopné zasáhnout i extrémně malé cíle, takže jsou použitelné i proti raketám s více hlavicemi nebo střelám s plochou dráhou letu, jaké byly využity k útoku na ukrajinskou základnu, kde občas v rámci výcviku působili i vojáci NATO.

Sky Sabre je mobilní systém, jehož součástí je vozidlo s radarem Giraffe a odpalovacím zařízením Landceptor, uvedl šéfredaktor serveru NFP Daniel Tilles.

Rakety dopadly u Lvova poblíž hranic s Polskem, zemřelo 35 lidí

Válka na Ukrajině

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová minulý týden potvrdila, že do Polska se přesunuly dvě baterie amerických raket patriot a jsou umístěny u Rzeszowa, který leží asi 60 km od silničního hraničního přechodu Krakovec na cestě do Lvova.

Dosah patriotů se liší podle typu, verze PAC-3 m je účinná proti balistickým raketám až do 20 nebo 35 kilometrů dle varianty, verze určené pro ničení balistických raket jsou ale méně účinné proti letadlům a střelám s plochou dráhou letu.

Rakety mají rychlost až 3800 km/h, ničit mohou i přesně naváděné bomby, drony a letadla.

Místo dislokace a operační dosah naznačují, že lze těmito systémy nyní chránit jen území Polska, a ne základnu Javoriv. I v případě přesunu přímo na hranici by základna byla na hranici dosahu těchto systémů PVO.

Britský brigádní generál ve výslužbě Alan Richmond ale pro server BNE Intellinews uvedl, že právě takovéto systémy by dokázaly Ukrajincům ochránit vzdušný prostor, protože mohou ničit i výše létající cíle.

I on se však obává, že vyhlášení bezletových zón nad Ukrajinou, které požaduje prezident Volodymyr Zelenskyj a absolutní většina Ukrajinců, by mohlo vést ke třetí světové válce.

Reklama

Výběr článků

Načítám