Hlavní obsah

Britové zmrazili Abramovičovi, Děripaskovi a dalším oligarchům majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda zařadila sedm ruských oligarchů včetně majitele fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče na sankční seznam. Zmrazila jim veškerý majetek. Abramovič tak nyní nemůže londýnský klub prodat. Informoval o tom server BBC.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Majitel Chelsea Roman Abramovič.

Článek

Sankce Británie uvalila v souvislosti s ruským vpádem na Ukrajinu. Podle kabinetu je 55letý Abramovič jedním z mála oligarchů z 90. let, kteří si za vlády ruského prezidenta Vladimira Putina udrželi prominentní status.

Zmrazování stamilionových majetků Rusů v ČR: V hledáčku i poslanec Státní dumy

Domácí

Sankce míří na majetek v odhadované hodnotě 15 miliard liber (asi 450 miliard Kč). Většinu částky tvoří Abramovičův majetek, který podle prohlášení britské vlády přesahuje devět miliard liber. Zahrnují zmrazení aktiv, zákaz transakcí s britskými občany i podniky a zákaz cestování.

Na sankčním seznamu se ocitli také předseda největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin nebo Oleg Děripaska, majitel EN+ Group. Oba jsou považováni za osoby blízké prezidentu Putinovi.

Abramovič prodává Chelsea

Válka na Ukrajině

Mezi dalšími sankcionovanými je i předseda představenstva druhé největší ruské banky VTB Andrey Kostin, ředitel plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller, prezident státní ropné společnosti Transněft Nikolaj Tokarev a Dmitri Lebeděv, který je v čele představenstva banky Rossiya Bank.

Zmrazením majetku vláda zamezila Abramovičovi jeho plánovaný prodej Chelsea. Samotný klub sice obdrží speciální licenci pro pokračování v aktivitách souvisejících s fotbalem, nemůže však nakupovat nové hráče ani prodávat vstupenky na zápasy – na stadion se tak dostanou jen majitelé permanentek. Klub nesmí prodávat ani své propagační předměty – dresy, šály apod.

Britský premiér Boris Johnson k novým sankcím uvaleným na oligarchy uvedl, že „nemůže existovat žádné bezpečné útočiště“ pro ty, kdo ruskou invazi na Ukrajině podporují.

Reklama

Výběr článků

Načítám