Hlavní obsah

Blinken: Nevidíme, že by Rusko bralo jednání vážně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat

Ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že nemá pocit, že by rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem „postupovaly efektivně“. Spojené státy údajně nevidí známky toho, že by Rusko bralo jednání vážně.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

„Jedna věc je, co Rusko říká, a pak to, co Rusko dělá. My se zaměřujeme na to druhé,“ řekl Blinken na úterní tiskové konferenci se svým marockým protějškem v Rabatu.

Reagoval tak na prohlášení Ruska, že začne omezovat nepřátelské útoky v okolí Kyjeva. Blinken tomuto slibu nevěří, podle něj to je prostředek, kterým se Rusko opět snaží zmást lidi, „aby si mysleli, že nedělá to, co dělá“.

Úkol splněn, teď se budeme soustředit na hlavní cíl, řekl Šojgu

Válka na Ukrajině

„Pokud se z nějakého důvodu domnívají, že snaha podmanit si pouze – v uvozovkách – východní část Ukrajiny a jižní část Ukrajiny může být úspěšná, pak si opět sami velmi lžou,“ řekl Blinken.

Americký ministr zahraničí následně znovu vyzval Rusko, aby „okamžitě ukončilo agresi, přestalo střílet, stáhlo své síly a samozřejmě se zapojilo do jednání“.

Rusko se po úterním jednání s Ukrajinou rozhodlo radikálně omezit bojové operace směrem na Kyjev a Černihiv. Podle ruského vyjednavače se útoky na Kyjev omezí z toho důvodu, „aby se tam vytvořily podmínky pro normální práci, protože se tam budou přijímat rozhodnutí“.

Rusové zaútočili na letiště ve Starokosťantynivu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám