Hlavní obsah

Biden poprvé označil Putina za válečného zločince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden ve středu poprvé od začátku války na Ukrajině označil svůj ruský protějšek Vladimira Putina za „válečného zločince“.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Pane prezidente, jste po tom všem, co jsme viděli, připraven nazvat Putina válečným zločincem?” zeptala se šéfa Bílého domu při odchodu z tiskové konference jedna z přítomných reportérek.

„Ne,“ odpověděl zprvu Biden. Když už to vypadalo, že z místnosti odejde, otočil se a zeptal se novinářky: „Vy jste se ptala, jestli bych ho nazval...?“

„Jestli byste ho nazval válečným zločincem, pane. Jste připraven ho nazvat válečným zločincem?“ zopakovala dotaz.

„Aha, myslím si, že to je válečný zločinec,“ reagoval po pochopení otázky Biden.

Psakiová vyjádření mírnila

Americká administrativa se dosud označení „válečný zločinec“ záměrně vyhýbala, protože jej považovala za právní termín, který by bylo možné použít až po řádném vyšetření počínání ruské armády na Ukrajině.

USA pošlou na Ukrajinu další protiletadlové systémy a drony, slíbil Biden

Válka na Ukrajině

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová krátce po Bidenově poznámce řekla, že prezident „mluvil od srdce“ a že americké vyšetřování možných válečných zločinů na Ukrajině stále pokračuje.

Rusové shodili bombu na divadlo v Mariupolu, uvnitř se ukrývalo tisíc lidí

Válka na Ukrajině

Začátkem března Biden uvedl, že je „jasné“, že ruské síly útočí na civilní oblasti, ale řekl, že je příliš brzy na to, aby to označil za válečné zločiny.

Mluvčí kremlu Dmitrij Peskov označil Bidenovo vyjádření za nepřijatelnou a neodpustitelnou rétoriku.

Reklama

Výběr článků

Načítám