Hlavní obsah

Analytik o roli Číny v konfliktu na Ukrajině: Nemůže balancovat vztahy s Ruskem a ekonomické zájmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajinu má geopolitický dopad. Další díl podcastu Zbytečná válka se věnuje Číně. Jaký vliv má na její politiku, že před konfliktem uzavřela s Moskvou neomezené partnerství? Co to v současnosti znamená, v čem konflikt komplikuje situaci Číně a nakolik může přispět k jeho urovnání, o tom hovořil redaktor Novinek.cz Alex Švamberk s expertem na čínskou politiku z Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Filipem Šebokem.

Foto: Novinky

Zbytečná válka

Článek

Válka na Ukrajině je pro Čínu podle Šeboka komplikovaná kvůli střetu tří zájmů. Ohrozila jednak dobré vztahy s Ruskem, které pro Čínu představuje strategického partnera proti společnému nepříteli USA.

Čína zároveň nechce kvůli nárokům na Tchaj-wan zpochybňovat principy teritoriální politiky, které Rusko napadením Ukrajiny porušuje.

Ruska žijící v Praze: Diskriminaci jsem nezažila, ale dokázala bych ji pochopit

Válka na Ukrajině

Také se nechce stát terčem sankcí a poškodit své obchodní a investiční zájmy na Západě a spálit mosty s Evropou. Šebok pokládá vybalancování těchto tří zájmů za nemožné.

Limity neomezené podpory

Neomezená podpora Číny a Ruska, deklarovaná oběma prezidenty ještě před invazí, naráží na vědomé limity. Podle Šeboka je podpora pouze rétorická: „Rusko čeká od Číny, že bude neutrální a že jej bude podporovat v soupeření proti Západu. Oba státy vědí, že nemůžou očekávat vojenskou pomoc a zapojení do konfliktu.“

Znalost těchto limitů však oběma zemím dovolila dlouhodobě rozvíjet vzájemné vztahy, dodal expert.

Lavrov: Rusko směřuje s Čínou k demokratickému světovému řádu

Válka na Ukrajině

Ačkoli se Čína snaží navenek působit jednotně, proti válce a spojení s putinovským Ruskem se ozývají první disentní hlasy. Jedním z nich je profesor Chu Wej, vedoucí Šanghajského svazu politického výzkumu.

Ten se chce od Ruska distancovat v zájmu zamezení čínské izolace. Čínský prezident Si Ťin-pching je ovšem přesvědčený o důležitosti partnerství s Ruskem a prezidentem Vladimirem Putinem, což zaručuje, že Rusy neopustí, uvedl Šebok.

Před padesáti lety návštěva amerického prezidenta Richarda Nixona, vůbec první v lidové Číně, vedla ke změně orientace pekingské politiky a k zahájení spolupráce se Západem. Podle Šeboka sice není takový obrat vyloučený ani dnes, nyní je však kurz Číny už nastavený.

Invaze na Tchaj-wan aktuálně nehrozí

Expert na čínskou politiku nepředpokládá, že by Čína ukrajinského konfliktu zneužila a napadla Tchaj-wan. V regionu Jihočínského moře v současnosti nemá zájem zvyšovat napětí, prochází si totiž citlivým politickým rokem. Blíží se sjezd komunistické strany a volba nového vedení, proto Čína nehodlá destabilizovat už tak otřesenou světovou politickou scénu.

Pomalý postup ruských vojsk může Čínu podle experta znepokojit. Očekává, že přehodnotí politické předpoklady možné invaze na Tchaj-wan. Varováním pro ni může být schopnost Ukrajinců bránit se.

 POSLECHNĚTE SI DALŠÍ EPIZODY PODCASTU ZBYTEČNÁ VÁLKA:

Čínská Lidová osvobozenecká armáda respektuje ruskou armádu, protože sama nemá více než čtyřicet let vlastní vojenské zkušenosti. „V krátkodobém horizontu lze očekávat, že riziko, že se Čína vydá na nějaké vojenské dobrodružství, poklesne,“ odhadl Šebok s ohledem na vývoj konfliktu na bitevním poli.

V podcastu se diskutuje i o tom, zda Čína dopředu věděla o plánované invazi na Ukrajinu. Šebok upozorňuje, že nikdo sice nevěděl, o čem spolu Putin a Si Ťin-pching mluvili za zavřenými dveřmi, Čína však o riziku ruské invaze vědět musela.

Konkrétní plány útoku zřejmě dopředu znal jen Putin a jeho nejbližší kruh, Rusko je s partnery nesdílelo.

Peking kritizoval sankce uvalené na Rusko i roli NATO

Válka na Ukrajině

Čína jako zprostředkovatel a garant příměří? 

Spekulace o zapojení Číny do vyjednávání Ruska a Ukrajiny jako zprostředkovatele či garanta bezpečnosti Ukrajině Šebok považuje za přehnané, Čína na tom nemá zájem a zatím nepodnikla žádné konkrétní kroky, na rozdíl od Turecka.

Riskovala by reputaci v případě porušení příměří. „Pro Čínu je nejvýhodnější se tvářit, že chce přispět k řešení konfliktu, ale reálně pro to nic neudělá,“ dodal Šebok.

Vojenský psycholog: Agrese je ve válce žádoucí, otázkou je najít míru

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám