Hlavní obsah

Američané znovuotevřeli ambasádu v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě ve středu obnovilo činnost velvyslanectví Spojených států, oznámil šéf americké diplomacie Antony Blinken. Stalo se tak po téměř třech měsících po evakuaci diplomatů, vynucené ruskou invazí. V médiích se objevily snímky ze vztyčování americké vlajky v areálu velvyslanectví.

Foto: Edgar Su, Reuters

Vztyčování vlajky na znovuotevřené americké ambasádě v Kyjevě

Článek

„Ukrajinský lid s naší pomocí ubránil svou vlast tváří v tvář bezohledné ruské invazi. V důsledku toho hvězdy a pruhy znovu vlají nad velvyslanectvím,“ uvedl Blinken.

„Oficiálně znovu fungujeme,“ řekl agentuře Reuters mluvčí ambasády Daniel Langenkamp. Dodal, že na velvyslanectví zpočátku bude působit menší počet diplomatů. Hned nebude možné obnovit konzulární práci. Ministerstvo zahraničí nadále nedoporučuje Američanům cestovat na Ukrajinu.

Vláda zpřísní pravidla pro uprchlíky z Ukrajiny

Domácí

Agentura Reuters připomněla, že americké velvyslanectví se zavřelo 14. února, deset dnů před ruskou invazí na Ukrajinu. Diplomaté strávili první dva měsíce války v Polsku. Chargé d´affaires Kristina Kvienová se vrátila na Ukrajinu 2. května, kdy navštívila Lvov na západě země.

Foto: Profimedia.cz

Americká ambasáda v Kyjevě

Do Kyjeva se začali diplomaté vracet od konce března, kdy ruské jednotky byly nuceny ustoupit od ukrajinské metropole. Jako první se znovu otevřelo velvyslanectví Slovinska, připomněla agentura Unian a dodala, že začátkem května obnovilo svou práci v Kyjevě více než 30 velvyslanectví. Činnost českého velvyslanectví byla obnovena v půli dubna, slovenského ve středu.

Ukrajinci oznámili sestřel ruského bojového letounu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám