Hlavní obsah

Lídři V4 se s Macronem shodli na podpoře jádra

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík
Budapešť
Aktualizováno

Jedním z nejdůležitějších témat pondělního summitu Visegrádské čtyřky, který se konal v Budapešti, bylo klima a podpora energetiky. Lídři zemí V4 se společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem shodli na tom, že je potřeba podpořit do budoucna jadernou energetiku, a na nutnosti změny společného postupu při ochraně unijních hranic. Neshody naopak přetrvávají v otázce ochrany právního státu v Polsku a Maďarsku.

Foto: Laszlo Balogh, ČTK/AP

Lídři zemí V4 a francouzský prezident Emmanuel Macron na summitu Visegrádské skupiny v Budapešti.

Článek

„Francie a my jsme byli hlavní bojovníci za to, aby jádro a plyn byly uznány jako bezemisní zdroje. Diskutovali jsme o emisních povolenkách. To je de facto daň za emise, není možné s nimi spekulovat, to není burza,” řekl po jednání lídrů premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že již Evropské komisi poslal dopis, aby emisní povolenky začala pořádně řešit.

Uhlíková neutralita je tak důležitý cíl z pohledu klimatické změny, že bychom z ní neměli slevit.
Eduard Heger, slovenský premiér

Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera je důležité dostát závazku uhlíkové neutrality, nesmí to ale mít výrazné negativní dopady na lidi. Je zároveň podle něj důležité být v těchto dlouhodobých cílech konzistentní.

„Klimatická změna je výzva, která se netýká jen EU, ale celého světa. Krize, které zažíváme, jsou dočasné. Uhlíková neutralita je tak důležitý cíl z pohledu klimatické změny, že bychom z ní neměli slevit. Konkrétně jsme mluvili o tom, že ty cíle musí zohledňovat negativní dopady na obyvatele,” míní Heger.

Budoucí ministr pro Evropu Bek: Neříkat „Vánoce“ je pro mě nepřijatelné

Domácí

Ochrana Schengenu

Již tradičním tématem summitů V4 je migrace a ochrana hranic Unie. Setkání se tentokrát účastnil i francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož země bude od ledna 2022 předsedat Radě EU, a právě ochrana Schengenu je pro Francii jednou z priorit.

„Schengen potřebuje političtější řízení a hlubokou reformu. Musíme zlepšit ochranu hranic, musíme harmonizovat pravidla,” prohlásil Macron.

Babiš k tomu podotknul, že po nutnosti změny evropské migrační politiky začaly nyní v souvislosti s běloruskou krizí, odkud se do EU snaží dostat tisíce migrantů, volat i další členské země.

„Jsme rádi, že další státy přijaly náš přístup k ilegální migraci, který hlásáme již několik let,” dodal.

Polští pohraničníci zadrželi u hranic 28 migrantů, jejich situace je kritická

Evropa

Vydírat se nenecháme

Macron po schůzce s předsedy vlád zemí visegrádské čtyřky poukázal na problémy s právním státem a diskriminací sexuálních menšin, kvůli čemuž Evropská komise vede řízení proti Varšavě a Budapešti.

„Musíme nalézt východisko z těchto problémů a postoupit kupředu,“ naléhal na tiskové konferenci Macron, jehož země od ledna na půl roku přebírá roli předsednické země Evropské unie.

Šéfové maďarské a polské vlády Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki ale kritiku počínání svých vlád odmítli.

„My se řídíme základní zásadou: co je dovoleno ve Francii či v Německu, musí být dovoleno i v jiných členských zemích EU, jinak půjde o diskriminaci. Nesouhlasíme s diskriminací. Jsme pro rovnost 27 členských států,“ prohlásil Morawiecki na adresu sporů o stav vlády práva, právního státu a o nezávislost soudů v Polsku. Evropská komise je už několik let s Varšavou v konfliktu kvůli polské soudní reformě, která podle unijní exekutivy zvyšuje politický vliv na soudní systém a omezuje jeho nezávislost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám