Hlavní obsah

Kauza Bohemia Energy vrací do hry hromadné žaloby

Dosluhující vláda Andreje Babiše (ANO) tento měsíc znovu poslala Sněmovně zákon o hromadných žalobách, jenž by umožnil skupině lidí společně žalovat nějaký subjekt. Babišův kabinet k tomu přiměl pád Bohemia Energy, po němž si musely hledat nového dodavatele statisíce domácností.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Logo společnosti Bohemia Energy na pobočce zákaznického centra

Článek

Babišova vláda poslala návrh nové Sněmovně v podobě, jak jej schválila už loni na jaře. Zástupci nové vládní koalice umožnění hromadné žaloby podporují, vládní návrh ale plánují změnit.

„Bohemia Energy podvedla tisíce občanů, kteří byli uvedeni v omyl a domnívali se, že jim dodá energie za domluvenou cenu, což se nestalo,“ naznačoval Babiš důvod rychlého znovupřijetí návrhu zákona.

Bohemia Energy: Soud zamítl zablokování 800 milionů

Ekonomika

Jak ale vzápětí upozornili kritici, tito lidé těžko mohou doufat, že by jim hromadné žaloby v brzké době pomohly. S tím, že předložený návrh dojde ještě změn, ostatně počítá i ministerstvo spravedlnosti. Jak úřad sdělil Právu, zákon by měl být upraven do souladu s evropskou směrnicí, která se zavedením zástupných žalob spotřebitelů počítá do léta 2023.

„Hromadné žaloby jsou evropským standardem a podporujeme je. Své místo mají samozřejmě primárně ve spotřebitelských sporech. Šanci na schválení úprava tedy má, ale bude nezbytné ještě správně nastavit některé aspekty, jako třeba velikost skupiny, na kterou se vztahuje. Také parametry osoby, která by mohla být správcem skupiny, a další podrobnosti,“ řekl Právu poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Někteří lidé mají u Bohemia Energy nesrovnalosti ve vyúčtování. Lze je reklamovat

Ekonomika

Podle něj jde o zásadní úpravu, na které se musí shodnout nový kabinet, takže by ho mělo znovu předložit ministerstvo spravedlnosti po jmenování nové vlády.

S tím, že se návrh bude měnit, počítá i ODS. „Obecně jsme pro úpravy občanského soudního řádu, aby se v případě malých a stejných sporů mohli spotřebitelé dobrovolně slučovat. Nesmí se z toho ovšem stát byznys ani pro advokáty, ani pro neziskovky,“ komentoval poslanec ODS Marek Benda.

I místopředseda STAN Jan Farský soudí, že věnovat se problematice hromadného řízení je v souvislosti s koncem Bohemia Energy a v podobných situacích namístě.

Dodavatelé se ohradili proti Písaříkově kritice, že zneužili situace

Ekonomika

„Tím způsobem se umožní poškozeným osobám domáhat se svého nároku daleko efektivnější cestou a zároveň se tím odlehčí soudům,“ uvedl pro Právo. Současně zkritizoval to, že vláda od března 2020 nedostala svůj původní návrh ani přes první čtení ve Sněmovně.

Opt-in, nebo opt-out?

Institut hromadných žalob by uvítal i advokát společnosti Legans Radovan Hrubý, který řeší stížnosti na odmítání vrácení peněz za vouchery vydávané některými cestovními kancelářemi.

„S trochou nadsázky, lidem se u nás nevyplatí soudit se o částku menší než sto tisíc korun,“ řekl Právu. U zájezdů jde podle něj často o částky 20 až 30 tisíc, ale výlohy na soud by mohly být větší. Podle advokáta sice existují způsoby, jak nároky poškozených sdružit, je to ale náročnější procedura.

Padl další dodavatel energií. Konec oznámila Ray Energy

Ekonomika

U hromadných žalob se k nim buď mohou poškození přihlásit (tzv. varianta opt-in), nebo naopak se automaticky týkají všech poškozených, a kdo nechce být zastupován, musí se aktivně odhlásit (tzv. varianta opt-out).

Návrh schválený dosluhující vládou počítá s oběma modely, přičemž odhlašovací řízení by se týkalo jen drobnějších škod do 3000 korun. „My podporujeme variantu opt-in, ale tak, aby přihlašování spotřebitelů k žalující skupině mělo co nejjednodušší podobu,“ nastínil lidovec Výborný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám