Hlavní obsah

Ján Svorada: Možnosti dopingu v cyklistice byly, ale bylo to na osobním rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2001 zvedal jako první Čech ruce nad hlavu při dojezdu poslední etapy slavné Tour de France na Champs-Élysées. Bývalý cyklista Ján Svorada má však úspěchů ve sbírce mnohem více. Vyhrál Závod míru, triumfoval na jedenácti etápach Grand Tour a patřil mezi elitní světové sprintery. Dnes je dalším hostem Lucie Černé v rámci podcastu Dobojováno.

Bývalý cyklista Ján Svorada hostem podcastu DobojovánoVideo: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Cyklistika v genech (2:39)
  • Cesta mezi profesionály (5:12)
  • Jak vypadá trénink profesionálního cyklisty (11:26)
  • První a poslední podvod (16:00)
  • Reakce na dopingový skandál okolo Lance Armstronga (25:28)
  • Budoucnost české cyklistiky (33:10)
  • Přechod od závodění k běžnému životu (39:07)

Když se rodáka z Trenčína zeptáte, jak s odstupem času hodnotí vlastní kariéru, dostane se vám skromné odpovědi. „Myslím, že se občas něco povedlo. Určitě to mohlo být i horší, takže jsem spokojený,” říká v Dobojovánu Svorada, který měl cyklistiku od malička v genech.

„Kolo bylo vždycky asi jasná volba, ale můj tatínek, rovněž bývalý závodník, se mě snažil natlačit do jiného sportu, který by byl méně fyzicky náročný a kde by se třeba dalo vydělat více peněz,” vzpomíná Svorada, který tak v mládí začínal s hokejem a k cyklistice se dostal ve 12 letech. Za deset let pak vyhrál etapový Závod míru.

Mirka Topinková Knapková: Ze dna na úplný vrchol

Dobojováno

Zkušeností z Grand Tour, tedy tří nejvýznamnějších etapových cyklistických závodů světa, má na rozdávání. Za jeden z nejtěžších závodů, který kdy Svorada absolvoval, však poněkud překvapivě označuje menší závod Okolo Portugalska.

„Ten závod trvá dva týdny, jede se v srpnu, kdy je největší vedro. Není tam ani kousek roviny, a hlavně člověk jde do toho závodu s tím, že není zas tak významný. O to víc to trápení bolí. Shodou okolností sponzor naší stáje měl v Portugalsku postavenou fabriku a bylo pro ně důležité, abychom tam závodili a zviditelnili se,” prozrazuje bývalý cyklista v rozhovoru, který si můžete celý pustit na videu nebo poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Jan Koller: Na Spartě na mě fanoušci pískali

Dobojováno

Dozvíte se dále, jak cyklisté chodí během závodu na toaletu, jak Svorada reagoval na dopingovou aféru Lance Armstronga a zda se podle něj Česká republika dokáže vyrovnat s vyklízením pozic ve světové cyklistice.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „DOBOJOVÁNO“. Střípky z natáčení můžete sledovat také na Instagramu.

Obsáhlé rozhovory s osobnostmi českého sportu. O cestě k úspěchu, době na vrcholu i životě po kariéře. To je sportovně-společenský podcast Dobojováno, který uvádí Lucie Černá a Jakub Štěpánek.

Naladíte každé pondělní ráno na serveru Novinky.cz, Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz.

Sledovat nás můžete i na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám