Hlavní obsah

Jan Koller: Na Spartě na mě fanoušci pískali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kariéra bývalého fotbalisty Jana Kollera připomíná pohádkový příběh. Chlapec ze Smetanovy Lhoty se prakticky bez tréninku dostal přes Spartu a Anderlecht až do Dortmundu a stal se nedílnou součástí české reprezentace. V podcastu Dobojováno se s Lucií Černou vrátil k úspěšné kariéře a prozradil mimo jiné i detaily o chystaném filmu.

Dalším hostem podcastu Dobojováno byl Jan KollerVideo: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Jak Jan Koller prožíval natáčení autobiografického filmu (1:28)
  • Cesta ze Smetanovy Lhoty do Sparty (6:02)
  • O poklesu formy a pískání fanoušků na Spartě (14:02)
  • Nová šance v Belgii (16:20)
  • Brankářem proti Bayernu Mnichov (22:55)
  • Vysněná kariéra v reprezentaci a smutek na Euru 2004 (30:56)

Asi málokdo by si na začátku devadesátých let pomyslel, že se z chlapce ze Smetanovy Lhoty stane historicky nejlepší střelec české reprezentace. „Vždyť já jsem do 19 let prakticky netrénoval. Sice jsem nějaký čas působil ve Strakonicích, ale tam jsem šel ještě jako brankář,“ vysvětluje v Dobojovánu 202 centimetrů vysoký útočník.

Přes rezervní tým Sparty se však dokázal prosadit i do základní sestavy prvoligového celku, a přestože na Letné nebylo vždycky všechno růžové, svůj sen nevzdal. „V těch letech jsem byl zarputilej a chtěl jsem bojovat a zůstat v profesionálním fotbale. Akorát jsem věděl, že ve Spartě to nebude,“ vysvětluje v rozhovoru, který si v kompletním znění můžete přehrát na videu nebo si ho poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Lukáš Pešek: Na okruhu nehledáš kamarády, s rodiči se dodnes nebavím

Podcasty a pořady

Další šance přišla v Belgii, odkud se dostal až do věhlasného Dortmundu, se kterým Koller slavil v roce 2002 mistrovský titul. V reprezentaci nastřílel v 91 zápasech úctyhodných 55 branek a drží titul historicky nejlepšího střelce české a československé reprezentace.

V srpnu se v kinech objeví také film, který mapuje Kollerovu kariéru. Na něm sám bývalý fotbalista s tvůrci spolupracoval. „Dřív jsem se moc neotvíral, je to dost velký zásah do soukromí. Postupem času jsem si na to ale zvykl,“ dodává legenda českého fotbalu.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „DOBOJOVÁNO“. Střípky z natáčení můžete sledovat také na Instagramu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám