Hlavní obsah

S malými dětmi na měsíční roadtrip po USA? Jde to i bez tabletů

Novinky, Tereza Rakoušová

Dlouhé lety, denní přejezdy autem a hotel za hotelem, to vše se dá s malými dětmi zvládnout. A ještě přitom může vládnout v celé rodině pohoda. Maminka Karolína se rozpovídala o své vášni pro cestování, které se nehodlala vzdát ani po příchodu potomků. S celou rodinou nyní každý rok vyráží, kam ji napadne. Letos se jednalo o měsíční cestu po národních parcích USA. Na cestách jsou prý všichni členové rodiny spokojenější než doma.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Plánování při cestování s dětmi (2:31)
  • O vlivu zdražování energií na cestování (13:40)
  • Jak si ušetřit dřinu s kufry i hádky na cestě (32:10)
  • Jak si v půjčovně vydupat větší auto (32:57) 
  • Jak vypadá indiánské tacos (36:04) 
  • S kočárkem v letadle (40:02)

Karolína je maminkou dvou malých dětí. S mužem rádi cestovali už před založením rodiny, ale ani obdobím covidu, ani dětmi si cestování nechtěli nechat sebrat. Nikdy nebyli na válení se v resortech, kde by den co den chodili na stejnou pláž stavět hrady z písku. A tak s batoletem projeli Nový Zéland, o dva roky později se vydali s miminkem a předškolačkou na měsíc do USA. Létání ani předem nezařízené ubytování nepovažovali za problém. Během 31 dní najeli přes 5600 kilometrů.

I na cestách se Karolína snaží dodržovat dětem pravidelné spánky, a tak plánuje vše ostatní podle jejich časů. Základ spokojené výpravy je podle ní to, aby byli všichni zdraví, v teple, vyspaní a najedení. Pak už nic nebrání rodinné pohodě.

Tříletá dcera s sebou měla mnoho obrázkových knížek a nazpívaných pohádek, nebylo tedy nutné polevovat ani v tom, že jí s manželem nedovolují používat tablet a telefon. Mladšímu synovi pomáhalo kojení a lezení po dece, kdykoli někde zastavili.

Karolína vypráví také o předchozích vydařených a nevydařených cestách, i o situacích, kdy v USA řešili problémy se stravováním, rychlými změnami plánů, malým autem či nenalezeným ubytováním. Děti ale byly prý většinu roadtripu veselé a kňouraly celkově méně než doma. S manželem si tak skvěle odpočinuli, a to i přesto, že muž dva týdny na cestách pracoval. Příště mají v plánu projet s karavanem Portugalsko. Kdy přesně a na jak dlouho cestu uskuteční, zatím netuší.

Bojácní rodiče, nastražte uši, a nechte se inspirovat vyprávěním o bezstarostné jízdě jedné české rodiny po USA. Celé povídání si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku. 

Anketa

Cestovali jste někdy s dětmi mimo Evropu?
Ano
41,1 %
Ne
58,9 %
Celkem hlasovalo 341 čtenářů.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám