Hlavní obsah

Co způsobí povinný odstup aut od cyklistů? Na ostřikovače ani nemyslete

Se zvyšujícím se výskytem cyklistů a motorkářů na silnicích je důležitá vzájemná ohleduplnost, ale nezapomněli jsme ji přes zimu? A nestanou se s odstupem 1,5 metru z cyklistů na silnicích užších než 5 m špunty, které se nedají předjet? Tohle a mnohem víc v novém dílu podcastu Po asfaltu.

 
Článek

S teplejšími dny se na silnicích budeme čím dál více potkávat s motorkáři a cyklisty, kteří své stroje po zimě vytáhli z garáže. Vzájemná ohleduplnost všech účastníků silničního provozu by měla být samozřejmostí.

Jenže není – zejména mezi řidiči a cyklisty často panuje napětí. Jeho příčinou jsou mizivá procenta nevychovaných, arogantních či agresivních operátorů volantu i řídítek, kvůli nimž ale na sebe tyto skupiny začaly nahlížet přinejmenším skrz prsty.

Povinný odstup od cyklistů se policii nelíbí

Domácí

Klín mezi ně nově vráží i sněmovnou schválený povinný odstup při předjíždění, který řidič nemá jak změřit a policista nemá jak prokázat, ale přesto za něj hrozí „noty v čistírně”, tedy zákaz řízení na několik měsíců. A na spoustě silnic by předjetí nebylo legální vůbec, pokud by cyklista nezastavil.

Co konkrétně za to může a že si navzájem nemají co vyčítat, se snažím odhalit ve čtvrtém dílu podcastu Po asfaltu. Samozřejmě spolu s nápady, jak přispět ke zlepšení, protože na obou stranách je pro něj spousta prostoru.

Po asfaltu

Život na čtyřech kolech a chování za volantem očima člověka, pro kterého je řízení vším. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify nebo Apple Podcasts.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám