Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Putin má pravdu, Rusko je zvláštní a výbojná civilizace

Moje kniha o Rusku Mrazík s pendrekem v ruce vyšla v nakladatelství Prostor před čtrnácti dny a její čtenáři nejčastěji kladou stejnou otázku: Opravdu je situace v ruské společnosti tak beznadějná? Odpovídám, že mi nejnovější vývoj dává za pravdu.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Ostatně sám Vladimir Putin v září 2019 řekl: „Rusko není jen země, je to zvláštní civilizace“. Ruská realita vždy přinášela dost důkazů, že je v mnohém zcela jiná než skutečnost na západ, východ či jih od ruských hranic.

První čtenáři mé knihy nechtěli věřit, že v současném Rusku jsou běžná mučení každého, kdo se znelíbí režimu nebo tupým sadistům v uniformě. A ejhle, neuplynulo ani deset dnů a čerstvé zprávy z Ruska tyto pochybnosti vyvrátily.

Záběry zachycující bití, znásilňování i další formy mučení lidí zadržovaných v několika věznicích v Rusku zveřejnila nezávislá organizace Gulagu.net, která obdržela více než tisícovku podobných záběrů od tajného informátora.

Reakce ruských slouhů v Česku, že jde o falza, zvrátilo rozhodnutí Vyšetřovacího výboru RF zahájit šetření, čímž tato státní instituce uznala věrohodnost materiálů. Proč nikomu v Rusku nepřijdou zvěrstva sadistů v uniformách nenormální? V knize to rozebírám podrobně. Jen stručně: protože je to v povaze ruského státu od carů až k Putinovi.

Covidová pandemie v RF je teď na vrcholu. Vicepremiérka Taťána Golikovová prohlásila, že pro zlepšení situace bude ke každé nemocnici přidělen pop a bude v ní postaven pravoslavný chrám. Jednou z nových poslankyň Státní dumy po tzv. volbách v září se stala Žanna Rjabcevová z Jekatěrinburgu. Proslula návrhem, že vedle tohoto města má být postaven největší pravoslavný chrám na světě, do kterého by se mělo vejít 37 000 lidí.

„Až začne válka, Rusko vydrží. Protože tady, na Urale, se zastaví pohyb Číňanů. Nedostanou se dál než na Ural, protože tady budou pokřtěni. Stane se to v největším pravoslavném chrámu na světě,“ řekla Rjabcevová. Teď bude schvalovat ruské zákony.

Režimu v minulých dnech začali docházet odpůrci, takže sáhl i do vlastních řad. Byl zatčen a obviněn z vlastizrady s horní hranicí trestu 20 let Ilja Sačkov. Zakladatel a šéf společnosti Group-IB, která spolupracovala v oblasti počítačové bezpečnosti jak s Microsoftem, tak s ruskými tajnými službami, dokonce prováděl svou firmou Putina a je s ním vyfocen. Vyšetřování je sice označeno jako přísně tajné, ale v ruské IT komunitě spekulují, že tajní podezřívají Sačkova ze spolupráce se Západem.

Často cituji publicistu Alexandra Něvzorova, protože je to jediný autor, který stále žije v Rusku a přitom se ve svých vyjádřeních neomezuje. Něvzorov v hodnocení současné situace uvedl: „Je zjevné, že o nic jiného než o přípravu na velkou válku v Rusku dnes nejde.“

To je další poznávací znamení zvláštní ruské civilizace. Je a vždy byla výbojná.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Výběr článků

Načítám