Hlavní obsah

Víkend bude větrný a deštivý, příští týden se vrátí sněžení

Novinky, jas

Do konce týdne bude v Česku panovat větrné počasí s občasným deštěm či přeháňkami a teplotami do 10 stupňů Celsia. Výhled pak naznačuje, že se v příštím týdnu i do nížin vrátí sněžení, což bude doprovázeno poklesem teplot, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11.3.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Vítr zesílí již ve čtvrtek, kdy bude přes naše území přecházet frontální systém spojený s hlubokou tlakovou níží Klaus.

Nad Atlantikem sílí bouře Klaus, na Evropu se žene vítr o síle hurikánu

Evropa

„Větrné počasí bude pokračovat do konce týdne - čerstvý jihozápadní vítr bude jak v pátek, tak o víkendu v nárazech dosahovat rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině,” uvedla Honsová s tím, že vítr bude snižovat pocitovou teplotu.

Ve čtvrtek bude nejčastěji zataženo až oblačno, od západu se přidá déšť. Teploty vystoupají na 7 až 11 stupňů Celsia v Čechách a na 3 až 7 stupňů na Moravě.

V pátek bude zataženo až oblačno, občas se přidá déšť nebo přeháňky, na horách sněžení. Odpoledne dojde k ubývání oblačnosti na polojasno,” uvedla Honsová, podle níž se ráno teploty zastaví mezi 5 a 1 stupněm a odpoledne vystoupají na 6 až 10 stupňů Celsia.

Oblačno až zataženo s ojedinělým deštěm či přeháňkami, které budou na horách sněhové, by mělo dominovat v sobotu. Ráno teploty klesnou na 4 až 0, přes den se dostanou na 7 až 11 stupňů.

Nad Atlantikem sílí bouře Klaus, na Evropu se žene vítr o síle hurikánu

Evropa

Velmi podobně bude i v neděli, jen srážky se budou objevovat častěji. V minimech budou teploty klesat na 5 až 1 stupeň, odpoledne se teploty dostanou na 6 až 10 stupňů.

„Mnoho slunečních paprsků si neužijeme ani poslední zimní pracovní týden, navíc od středy očekáváme občasné sněhové přeháňky i v nížinách,” připomněla Honsová s poukazem na skutečnost, že astronomické jaro startuje 20. března.

Od pondělí do středy by mělo být setrvale oblačno až zataženo, místy se sněhovými srážkami, které se budou od vyšších poloh přesouvat i do nížin.

Zatímco v pondělí se maxima dostanou na 4 až 8 stupňů Celsia, v úterý to bude nejvýše 2 až 6 stupňů a ve středu již pouze 1 až 5 stupňů Celsia. Klesat budou i ranní minima, která by v úterý a ve středu měla padat pod bod mrazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám