Hlavní obsah

Po chladném víkendu teploty opět vyletí vzhůru. Do Velikonoc ale nevydrží

Novinky, kov

Po relativně chladném víkendu teploty v Česku o něco spadnou, pak se vyhoupnou opět vzhůru, a to až nad 20 stupňů, aby na prodloužený velikonoční víkend zase citelně spadly. V dlouhodobém srovnání by měl být následující týden průměrný až slabě nadprůměrný. V týdenní předpovědi a dlouhodobém výhledu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V sobotu přejde přes Českou republiku od západu studená fronta, a tak zatímco v Čechách vystoupají teploty k 13 stupňům, na Moravě a ve Slezsku může být až 17 stupňů.

V Čechách také povane silný vítr, který může mít v nárazech rychlost až 90 km/h, a místy se objeví přeháňky, které mohou být večer v oblastech nad 500 metrů smíšené nebo sněhové.

Meteorologové varovali před silným větrem

Počasí

Na neděli počítá předpověď s minimy v rozmezí 3 až -1 stupeň Celsia a nejvyššími denními teplotami mezi 8 a 12 stupni, v dalších dnech budou ale teploty zase stoupat.

Dlouhodobý výhled, který se týká období čtyř týdnů od 29. března do 25. dubna, počítá s tím, že první týden bude teplotně průměrný až slabě nadprůměrný. „Jeho první polovina bude nadprůměrná, na konci týdne se výrazně ochladí,“ uvedl ČHMÚ.

Ve středu by mohl ukázat teploměr až 22 stupňů, ke konci týdne - v období prodlouženého velikonočního víkendu - ale bude v maximech postupně jen 5 až 10 stupňů.

Další týden výhledu by mohl být podle numerických modelů teplotně průměrný. „Relativně nejchladnější vychází týden od 12. do 18. dubna s průměrem nejnižších nočních teplot kolem 1 stupně a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 10 stupňů Celsia. Poslední týden období by měl být průměrný,“ doplnili.

Srážky čekají meteorologové průměrné s úhrny v jednotlivých týdnech většinou od 5 do 10 milimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám