Hlavní obsah

Chumelenici doprovodí silný vítr a závěje, varovali meteorologové

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil varování před sněžením a přidal výstrahu před nebezpečím tvorby závějí. Ty budou hrozit ve středu a ve čtvrtek v souvislosti se silným větrem.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.1.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Až do čtvrtečního podvečera bude hrozit na Vysočině a v částech Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje tvorba sněhových jazyků.

Od středečního poledne až do čtvrtečních 18.00 se budou sněhové jazyky tvořit i v částech Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Ve středu vstoupí v platnost další výstraha před silným větrem. Bude se týkat Prahy, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje. Foukat by mělo rovněž na Vysočině a v částech Pardubického a Jihomoravského kraje. Silný západní až severozápadní vítr může mít v nárazech rychlost až 65 kilometrů v hodině.

Vedle toho by mělo od středečního podvečera až do čtvrtečního poledne  znovu silně sněžit. V příhraničních oblastech Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje může do čtvrtečního poledne připadnout během 12 hodin až 15 centimetrů sněhu.

Sněžení v kombinaci se silným větrem pak bude na komunikacích vytvářet závěje. Varování vstoupí v platnost ve středu odpoledne a skončit by mělo úderem čtvrtečního poledne. Vztahuje se na části Karlovarského, Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Meteorologové navíc avizovali, že na návětrných svazích hor může do konce týdne připadnout mezi 30 a 50 centimetry sněhu. Sněhové podmínky se podle nich nicméně „výrazně vylepší ve všech polohách”.

Meteorologové varovali před náledím, sněžením a silným větrem

Počasí

Aktuálně platí až do úterního podvečera varování před silným větrem v jihozápadních oblastech Čech. Do večera je v platnosti i výstraha před sněžením. Varování před náledím bude aktuální od úterního večera do středečního rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám