Hlavní obsah

Unikátní objev z něj udělal milionáře. Nyní se Tanzanec raduje podruhé

Novinky, nčs

Koncem června se povedl Tanzanci Saniniu Laizerovi unikátní počin. Objevil dva doposud největší známé tanzanity, které se používají k výrobě šperků, a prodal je za 3,4 milionu dolarů (75 milionů korun). S hledáním drahých kamenů ale nepřestal a, světe, div se – našel další, tentokrát o něco menší kousek. Prodal ho za další zhruba dva miliony dolarů (44 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Šťastný nálezce přebral koncem června šek za prodej tanzanitů.

Článek

Dvaapadesátiletý Laizer je skutečně dítě štěstěny. Jen několik týdnů po objevu dvou kamenů vážících dohromady zhruba 15 kilogramů se proslavil dalším nálezem vzácného tanzanitu, který se vyskytuje pouze v Tanzanii. Tentokrát váží 6,3 kilogramu.

Laizer, který se hledání tanzanitů vytrvale věnuje, prodal všechny tři kameny vládě. „Myslím, že takový prodej je velmi transparentní,” uvedl nálezce při slavnostním ceremoniálu nedaleko dolu Mireran, kde převzal šek na další miliony. K podobnému postupu přitom nabádá i ostatní drobné horníky.

Tanzanec učinil největší nález svého druhu, přes noc se stal milionářem

Muži

Už po prvním nálezu avizoval Laizer, že přichystá velkou oslavu, nezapomíná ale ani na svoje okolí. V chudé oblasti plánuje postavit školu, sám je totiž otcem více než třiceti dětí se čtyřmi ženami.

„Sám nejsem vzdělaný, ale mám rád, když se věci dělají profesionálně. Chtěl bych, aby se mým dětem dostalo hlavně vzdělání,“ uvedl. Kromě školy chce dále postavit zdravotnické zařízení a investovat do komunity v regionu Manyara na severu země.

Foto: Profimedia.cz

Laizer s dvěma kameny, které našel v červnu.

Laizer si ani před prvním nálezem kamenů nevedl zrovna špatně. Chová asi dvě tisícovky kusů skotu, v rámci oslav plánoval jeden kus obětovat pro slavnostní hostinu. Pokračovat zřejmě bude i v hledání dalších drahokamů.

Tanzanit je jedním z nejvzácnějších drahokamů na planetě a podle tanzanských geologů se jeho zásoby do dvaceti let zcela vyčerpají. Modrý kámen má z různých stran různá zbarvení s odlesky zelené, červené nebo fialové. Jeho hodnota záleží kromě čistoty právě i na barvě. Až do objevů Laizera vážil nejtěžší nalezený surový drahokam 3,3 kilogramu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám