Hlavní obsah

Tanzanec učinil největší nález svého druhu, přes noc se stal milionářem

Novinky, ČTK, nčs

Unikátní nález učinil minulý týden muž z Tanzanie. Podařilo se mu najít dva doposud největší známé tanzanity, které se používají k výrobě šperků. Když oba kameny prodal, stal se přes noc milionářem, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Muž plánuje velkou oslavu.

Článek

Saniniu Laizer je otcem více než třiceti dětí, které má se čtyřmi ženami. Částka, kterou za dva kameny vážící dohromady skoro 15 kilogramů utržil, se tak bude velmi hodit. „Bude asi velká párty,“ uvedl po inkasování 3,4 milionu dolarů (81 milionů korun).

Dvaapadesátiletý Laizer se nechal slyšet, že v rámci oslav zabije jednu ze svých krav, pak hodlá investovat do místní komunity v regionu Manyara na severu země. „Chtěl bych postavit obchod a školu. Žije tu spousta chudých lidí, kteří si nemohou dovolit poslat svoje děti do školy,“ říká milionář.

Foto: Profimedia.cz

Nálezce obdržel přes 7,7 miliardy tanzanských šilinků.

„Nejsem vzdělaný, ale mám rád, když se věci dělají profesionálně. Proto bych chtěl, aby moje děti měly vzdělání,“ doplňuje. Sám plánuje pokračovat v chovu krav, kterých má asi dvě tisícovky. A jestli náhodou nemá trochu obavy o svoji bezpečnost?

„S tím nebude problém. Můžeme tady chodit venku klidně v noci a nic se nestane, je tady bezpečno,“ myslí si muž, jenž má podobně jako další horníci vládní povolení k hledání tanzanitu.

Foto: Profimedia.cz

Tanzanit patří ke vzácným drahokamům a používá se k výrobě šperků.

Tanzanit je jedním z nejvzácnějších drahokamů na planetě a podle tanzanských geologů se jeho zásoby do dvaceti let zcela vyčerpají. Modrý kámen má z různých stran různá zbarvení s odlesky zelené, červené nebo fialové. Jeho hodnota záleží kromě čistoty právě i na barvě. Až doposud vážil nejtěžší nalezený surový drahokam 3,3 kilogramu.

V roce 2017 dokonce tanzanský prezident Magufuli nařídil armádě vybudovat desítky kilometrů dlouhou zeď, která ohraničovala naleziště tanzanitu. O rok později vláda oznámila zvýšení příjmů z těžebního sektoru, což je podle úřadů způsobeno právě výstavbou zdi, která má zabraňovat nelegální těžbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám