Hlavní obsah

Podle ostravského šéfkukaře má česká gastronomie letos našlápnuto ke změně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský kuchař David Valíček se k současné vyhrocené situaci v restauratérství staví pozitivně. Peníze od státu nevyžaduje, naopak tvrdí, že česká gastronomie má před sebou skvělý rok. Vidí totiž šanci na změnu. A to přitom letos svou restauraci pro běžné hosty vůbec neotevřel.

Foto: archiv Davida Valíčka

Na začátku epidemie Valíček zdarma vařil seniorům v Českém Těšíně.

Článek

Restauraci nyní provozuje na ostravském Landeku, pracoval ale i s michelinskými kuchaři, vařil ve špičkových restauracích v Londýně, New Yorku, Moskvě, na Bermudách i v Burdž al-Arab v Dubaji, považovaném za nejluxusnější hotel světa.

„Opravdu jsem pozitivně naladěn. Snažím se k tomu všemu přistupovat s nadějí, i když je to samozřejmě těžké. Tato covidová doba nás posunula zcela jinde a důsledek toho je i to, že se mění gastronomie. A já věřím, že to bude k lepšímu,“ řekl Právu Valíček.

Nechce nic od státu

Dodal, že v žádném případě nechce být finančně závislý na státu, či něco po něm požadovat. „Nechci ani sedět doma, nadávat a čekat, co bude. Naopak, chci to posunout k tomu lepšímu, takže hledám nové projekty v rámci gastra. A začal jsem tím, že jsem v lednu svou restauraci neotevřel. A vymýšlím nové možnosti stravování i přes sociální sítě,“ popisoval šéfkuchař s tím, že tak reaguje na objednávky zájemců.

Vyučil se v Americe, snídaně bral jako show. Český kuchař je vždy o krok dál

Muži

„To znamená, že si u nás může každý objednat degustační menu, večírek, pracovní schůzku s obědem, kuchařský kurz,“ líčil Valíček.

Navíc se prý teď hodně zaměřil na lidi, kteří jsou v gastro branži zajímaví, včetně influencerů a výživových poradců. Právě s nimi chce rozjet společné projekty.

„Zatím to vidím tak, že bych restauraci letos plně otevřel třeba jen na dva či tři měsíce, například od dubna do června, až prostě lidé vylezou ze svých děr,“ smál se kuchař, který také rozjíždí jídla do krabiček a na letní prázdniny chystá pro děti kuchařské kempy.

„Gastronomie se prostě mění. A lidé k nám sami nepřijdou. Musíme my za nimi. Tahle covidová doba nás může nakopnout k něčemu lepšímu,“ věří majitel restaurace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám