Hlavní obsah

Kuchařskou legendu stálo život hloupé uklouznutí

Novinky, nčs

Britský šéfkuchař Gary Rhodes, jenž v nedožitých šedesáti letech tragicky zemřel v úterý v Dubaji, byl skutečnou osobností nejen ve svém oboru. Po jeho smrti se dostávají na povrch drobné příběhy z jeho života, které ve výsledku dokazují, proč byl Rhodes natolik váženou osobou. Rhodes zemřel v Dubaji na následky nešťastného uklouznutí a následného úderu do hlavy, ve čtvrtek to zveřejnila jeho rodina.

Foto: Profimedia.cz

Gary Rhodes zemřel ve věku 59 let.

Článek

Na Rhodesově životě se výrazně podepsalo chování jeho otce, který kvůli milence opustil rodinu, když Garymu bylo šest let. Rodina se musela přestěhovat z domu v anglickém Kentu do menšího bytu a Gary už v útlém věku pomáhal matce se staráním se o dva mladší sourozence.

Když mu bylo 13 let, stal se nadobro hlavním kuchařem v rodině. Ačkoliv si jako dítě přál být policistou nebo automobilovým závodníkem, uvědomil si, že mnohem více bude potřeba u plotny.

„Pamatuju si, že Cheryl (mladší sestře) bylo tehdy zhruba šest sedm let. Vyzvedával jsem ji ze školy a doma jsme plánovali, co budeme ten večer vařit,“ vzpomínal později Rhodes, jenž začínal zejména s jednoduchými slanými koláči.

Až umřu, tak chci, aby se na mě vzpomínalo jako na člověka, který vždycky makal na sto procent.
Gary Rhodes

„Myslím, že odchod otce ze mě udělal mnohem silnějšího člověka. Už tehdy jsem na svých bedrech nesl jistou zodpovědnost a naučil se s ní žít,“ říkal Rhodes. Jeho životní filozofií bylo „dělat víc, než se očekává“.

„Když mě máma požádala, abych třeba zapnul myčku s nádobím, než přišla z práce, bylo všechno roztříděné a uklizené v policích. Zkrátka jsem chtěl ohromovat a dělat víc, než jsem měl za úkol,“ vysvětloval svůj životní postoj.

Už v 15 letech se stal v jednom roce nejlepším studentem a kuchařem ve škole. „Najednou jsem si uvědomil, že umím třeba nakrájet mrkev o hodně rychleji než všichni ostatní, což mi přinášelo jisté uspokojení,“ hovořil o přípravách na kulinářskou kariéru.

Ztráta čichu

První skutečně „velká práce“ přišla, když byl Rhodes přijat do amsterdamského hotelu Hilton. Ani to se však neobešlo bez potíží. Při dobíhání tramvaje se nerozhlédl a byl sražen dodávkou. Rhodes utrpěl krvácení do mozku, což vedlo k odstranění části lebky.

Doktoři jej varovali, že už možná nikdy nebude mluvit a bude mít do smrti poškozený mozek. Dokonce ztratil čich, což je pro kuchaře hotová katastrofa. I zdravotní komplikace však Brit překonal a za půl roku byl zpátky v rondonu (kuchařské vestě) v amsterdamském Hiltonu.

Právě jizva na hlavě stála za vytvořením jeho legendárního účesu, který se po dlouhé roky nezměnil. Každé ráno se pak věnoval pravidelnému cvičení a dodržoval přísný režim i ve svém jídelníčku.

Foto: Profimedia.cz

Rhodes v roce 1995 se svým typickým účesem.

„Měl neuvěřitelnou disciplínu,“ říká o Rhodesovi gastronomický publicista Thane Prince. „Vždycky udělal něco navíc, povzbuzoval svoje kuchaře a v jeho kuchyni nikdy nezavládl křik a nadávání, jako to je zvykem u jiných televizních kuchařů,“ dodává Prince.

Přestože Rhodes spal jeden čas jen čtyři hodiny denně, dokázal být podle svého okolí na všechny milý. Ať už jednal se svou rodinou, kuchaři, hosty, novináři či fanoušky, vždycky si s nimi dokázal vyměnit několik vřelých slov, která navíc myslel upřímně.

V soukromém životě byl Rhodes ženatý, do pozdější manželky Jennie se zamiloval už v pubertě. Společně vychovali dva syny a letos v létě oslavili třicáté výročí svatby.

Známý kuchař z obrazovek našel smrt v Dubaji

Muži

Prvních 18 let společného života Rhodesovi nebyli na dovolené. Život profesionálního šéfkuchaře totiž vyžaduje neustálé nasazení, proto je pro někoho možná až s podivem, že pár společně vydržel i přes Rhodesovu výjimečnou kariéru, za kterou obdržel v roce 2006 rovněž Řád britského impéria.

Nešťastné uklouznutí

Pochopitelně i Rhodes měl svoje profesní úchylky. Tak například extrémní posedlost perfektně čistýma rukama. Ať už vařil doma, nebo v restauraci, vždy s rukavicemi na rukou. „Moje žena a děti si myslí, že mi z toho někdy až hrabe, ale já si prostě nemohu pomoct,“ říkal v rozhovorech Rhodes.

V životě nezpomaloval, ani když už si díky všem televizním honorářům a penězům z restaurací mohl v klidu užívat golf a písečné pláže. O tom svědčí i jeho poslední stěhování, které proběhlo v roce 2011 do Dubaje, kde provozoval dvě restaurace.

„Do důchodu nikdy nepůjdu. Ano, možná budu pracovat o trochu méně, ale až umřu, tak chci, aby se na mne vzpomínalo jako na člověka, který vždycky makal na sto procent. A pokud bych tak někoho inspiroval, je to nejvíc, čeho můžu dosáhnout,“ uvedl ještě před nečekanou smrtí. Ta přišla po nešťastném uklouznutí v dubajském domově.

Podle vyjádření rodiny se zcela zdravý a dobře naladěný Rhodes chystal užít si příjemný večer se svou ženou. Po večeři však uklouzl, uhodil se do hlavy a při převozu do nemocnice zemřel. Další podrobnosti rodina nezveřejnila, jak uvedl britský server Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám