Hlavní obsah

Kousek malebného pařížského kopce si můžete poválet na jazyku

Pařížská historická čtvrť Montmartre není jen vyhlášenou turistickou destinací či domovem půvabné Amélie, ale rovněž místem, kde vzniká desítky let víno. Vinaři o víkendu začali sklízet hrozny, úrodu označují za „smíšenou”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Montmartre sklízí hrozny pro vlastní značku pařížského vínaVideo: Reuters

 
Článek

Největší vinice francouzské metropole se rozkládá zhruba na 1500 metrech čtverečních a už 90 let se zde začátkem října koná tradiční vinobraní. Navzdory silným dešťům a pozdním mrazům, které letos zničily desítky procent úrody napříč celou Francií, posbírali vinaři z Montmartru zhruba tři čtvrtě tuny hroznů.

„Letošní sezóna je taková smíšená. Vzhledem k tomu, jaké bylo počasí, můžeme nakonec říct, že úroda je ještě docela dobrá. Pro Montmartre jsou typická lehká vína. Nemůžeme se srovnávat s jinými oblastmi, ale naše víno je jedinečné,” říká vinař Vincent Bolenor.

Eiffelova věž se poprvé rozzářila díky obnovitelné energii

Cestování

Víno z okouzlujícího pařížského kopce, jenž býval doslova vesnicí umělců, má také hlubší sociální přesah. „Je to taková tradice. Od vzniku zdejšího vína putuje výtěžek z prodeje na podporu znevýhodněných dětí a zdejších seniorů. A to je myslím to, co dává po celou tu dobu největší smysl,” uvedl Éric Lejoindre, starosta 18. pařížského obvodu, kam Montmartre spadá.

Festival vína, či zkrátka vinobraní na Montmartru, by se mohlo v budoucnu objevit na seznamu světového dědictví UNESCO. Jak uvedl starosta Lejoindre, političtí představitelé o takový zápis budou usilovat.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám