Hlavní obsah

Čtrnáctiletý talent hraje na několik hudebních nástrojů a sbírá ocenění po světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Čtrnáctiletý student olomouckého gymnázia Matthew Stephen Hockaday už ve svém věku zvládá hru na klarinet, klavír a zobcovou flétnu natolik mistrně, že sbírá ocenění u nás i ve světě. Na začátku roku se tak stal jedním ze sedmi talentovaných dětí, které získaly cenu Zlatý oříšek 2021. Do budoucna by chtěl mladý talent působit ve velkém orchestru a možná se stát i dirigentem.

Čtrnáctiletý talent hraje na několik hudebních nástrojů a sbírá ocenění po světěVideo: Novinky

 
Článek

Matthew, který se narodil v bilingvní rodině, žil do 6 let ve Velké Británií, kde začal s hrou na flétnu. A od té doby, co žije v Česku, k tomu přidal i hru na klarinet a klavír a také zpěv. Na rozdíl od jazykové výbavy však hudební zaměření nepodědil od svých rodičů.

„Možná to mám po svém pradědečkovi nebo posloucháním hudby už od mala,“ zmínil Novinkám čtrnáctiletý Matthew s tím, že hudbě, která mu přináší radost, se jinak v rodině nikdo nevěnuje. „Přemýšlím o sólové kariéře na jeden z mých hudebních nástrojů, chtěl bych hrát v orchestru nebo se i stát dirigentem,“ doplnil své plány do budoucna.

I přes svůj mladý věk ve svém oboru vynikají. Zlatý oříšek ocenil talentované děti

Domácí

Svému cíli jde čile naproti. Podstatnou část volného času věnuje cvičení.

„Rozkládám si to po celý týden, celkově cvičím asi čtyři hodiny denně. O víkendu pak cvičím i déle. Je náročné cvičit na všechny tři nástroje a někdy s tím mám potíže, například bych neměl trénovat klarinet před cvičením na zobcovou flétnu kvůli nátisku,“ přiblížil student olomouckého gymnázia s tím, že přitom nezanedbává ani náročné studium.

Foto: archiv rodiny Hockaday, Novinky

Matt trénuje i čtyři hodiny denně na všechny nástroje.

Už ve svém mladém věku se mu píle vyplácí. Matthew sbírá ocenění v Česku a zejména v zahraničí. S hrou na klavír, klarinet i zobcovou flétnou uspěl například v Izraeli, v Rusku či v Itálii. A na začátku tohoto roku k nim přidal i cenu Zlatý oříšek pro aktivní a nadané děti.

„Je to pro mě další zkušenost, které si moc vážím. Beru to jako velký úspěch a inspiraci, že jsem mohl soutěžit s tolika nadanými dětmi,“ zmínil k ocenění.

Budu se podílet na kosmickém výzkumu, říká odhodlaně třináctiletý astronom Jan

Muži

Hlavní oporu ve svém zaměření Matthew nachází u maminky. „Moje největší fanynka je moje maminka, která mě ve všem podporuje a je ráda, že jsem úspěšný a že mě to hlavně baví,“ dodal s tím, že se už nyní připravuje na další metu v podobě mezinárodní soutěže pro hráče na zobcovou flétnu, která se příští rok uskuteční v Amsterdamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám