Hlavní obsah

Budu se podílet na kosmickém výzkumu, říká odhodlaně třináctiletý astronom Jan

Martina Zmijarová, Novinky, Kristýna Léblová, Martina Zmijarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Má rád hvězdy a vesmír. Teprve třináctiletý student gymnázia Jan Herzig z Horšovského Týna ale astronomii rozumí víc než kdejaký dospělák. Díky své práci a snaze popularizovat vědu se stal jedním ze sedmi talentovaných dětí, které získaly ocenění Zlatý oříšek za rok 2021. Kromě astronomie se věnuje i fyzice, zeměpisu nebo biologii. Do budoucna sní o práci pro Evropskou kosmickou agenturu.

Budu se podílet na kosmickém výzkumu, říká odhodlaně třináctiletý astronom Jan Video: Novinky

 
Článek

„Obecně se věnuji přírodním vědám a také popularizaci vědy,“ říká mladý student gymnázia Jan Herzig. Podle svých slov se k astronomii dostal ve škole, kde zjistil, že ho ostatní témata tolik nezajímají.

„Na vesmíru mě nejvíc fascinuje to, že na noční obloze můžeme najít všechno. I když to vypadá, že je tam od nás viditelných jen tři tisíce hvězd, můžeme pořád zkoumat nové věci,“ vysvětluje se zaujetím Jan Herzig.

Od padajících hvězd po zatmění Slunce. Rok 2022 slibuje působivá nebeská představení

Věda a školy

Zúčastnil se několika různých olympiád včetně astronomické, zeměpisné nebo biologické. Na astronomické olympiádě mají soutěžící za úkol poznat noční oblohu, astronomické nebo kosmonautické objekty a součástí je i výpočetní a teoretická část. „Můj největší úspěch je vítězství v Astronomické olympiádě v kategorii GH, kde jsem získal první místo s náskokem třiceti bodů,“ dodává pyšně.

Díky vítězství ve Zlatém oříšku se o Janovi dozví více lidí a on tak může pokračovat ve své snaze o popularizaci vědy. „Zatím mám jen dva malé dalekohledy, ale vzhledem k tomu, že bych se chtěl věnovat astrofotografii, tak mi už nestačí. Proto si chci za finanční odměnu přispět na nový dalekohled,“ říká astronom.

Foto: archiv Jana Herziga, Novinky

Honzovi malé dalekohledy už nestačí.

Janovo okolí se prý jeho zájmu z počátku divilo, protože podle jeho slov se ani nikdo ze školy o vědu nezajímá tak jako on. „Pro ostatní lidi jsem takový divný,“ směje se.

I když je Jan studentem teprve třetího ročníku osmiletého gymnázia, o budoucnosti má jasno. „Chtěl bych vystudovat Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a poté přidat astronomii nebo astrofyziku na nějaké zahraniční univerzitě,“ říká Jan, který si přeje se jednou podílet na kosmickém výzkumu v ESA nebo na Evropské jižní observatoři v Chile.

Soutěž Zlatý oříšek pro šikovné děti probíhá už od roku 1998. Tento rok byl ale poznamenaný koronavirovou pandemií. „Protože se kvůli covidu nekonaly soutěže, byly děti velmi lačné se někde ukázat a něco předvést,“ vysvětluje Jiří Kotmel, předseda správní rady Nadačního fondu Zlatý oříšek.

Kometu Leonard můžeme zatím spatřit jen dalekohledem

Věda a školy

Celkem se do soutěže přihlásilo 152 talentovaných dětí a dětských kolektivů z celé České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám