Hlavní obsah

Boom minipivovarů je pryč

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulosti to byl velký fenomén, minipivovary rostly jako houby po dešti, dnes je tento nárůst již pozvolnější. To dokládá situace z jihomoravské metropole, kde v loňském roce vznikly čtyři nové minipivovary, přičemž jeden zanikl.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Výstavba prvního klášterního pivovaru na Moravě, který je v Předklášteří na Brněnsku.

Článek

Loni začaly na jižní Moravě vařit zlatavý mok čtyři nové pivovary, přičemž jeden z těch dosavadních zanikl. Ke konci roku 2019 tak bylo v regionu v provozu podle Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a podle pivovarských webů celkem 56 minipivovarů, což je více než desetina celorepublikového počtu.

„Trh se začíná konsolidovat. Svědčí o tom nižší dynamika růstu počtu nových minipivovarů a také zánik některých podniků. Silný boom z roku 2015, kdy otevřelo celkem deset nových provozů, nebo z roku 2017, kdy přibylo dalších devět, tak máme zřejmě za sebou,“ uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity v Brně, který minipivovary dlouhodobě sleduje.

V Brně se experimentuje

Nejvíce minipivovarů, a to jedenáct, je přímo v moravské metropoli. „Brno je specifické svou pivní kulturou. Podstatná je vyšší kupní síla obyvatel. Jde navíc o univerzitní město a studenti mají zájem experimentovat, takže počet minipivovarů v něm poroste,“ uvedl Vrána.

Příkladem je Pivovarský dům Poupě v Dominikánské ulici, který se má otevřít ještě letos a má vrátit výrobu do míst, kde byl v minulosti městský pivovar. „Návrat výroby do historických míst je celorepublikovým trendem,“ uvedl Vrána.

V Brně loni otevřel nový minipivovar, kdy skupina investorů obnovila výrobu piva v Předklášteří u Tišnova, vaří se nově i v Dubňanech a Prušánkách na Hodonínsku. Naopak zanikl minipivovar v Šatově.

Nedomyslelo se to. ČSSD si sype popel na hlavu kvůli komedii kolem DPH na pivo

Domácí

„Okolnosti nás donutily zamyslet se nad budoucností našeho pivovaru a přiznat si, že prvotní nadšení bylo silnější než rozumné plánování do budoucna. Pivovar nelze dlouhodobě provozovat jako volnočasovou aktivitu po práci a o víkendech. Náš pivovar je příliš malý na to, aby nás uživil, ale zároveň příliš velký na to, abychom se mu věnovali při zaměstnání,“ uvedli před zavřením minipivovaru v Šatově jeho vlastníci na sociální síti.

I přes krachy některých podniků očekává další růst i sládek Petr Hauskrecht, který v Brně vede stejnojmenný pivovar. Předpokládá, že přibude takzvaných hostinských pivovarů, v nichž se vaří pivo především pro spotřebu ve vlastní restauraci. Také podle vrchního sládka skupiny Czech Craft Beers Jana Grmely má ještě trh kam růst, zejména v Brně.

Připustil, že růst zpomaluje, ale značně roste kvalita piva a zájem sládků o výsledný produkt. Trendem na příští roky bude rozšiřování kapacity zaběhlých pivovarů. Nejen na jižní Moravě lze očekávat, že se z několika úspěšných minipivovarů stanou malé průmyslové pivovary s výrobou nad 10 tisíc hektolitrů ročně.

Pivovarníci už myslí na Velikonoce. Založili várku Zeleného piva

Muži

Vlastní minipivovar má několik let i Mendelova univerzita v Brně. Tuto potravinářskou technologii provozuje v rámci kurzu Pivovarské a sladovnické práce. Ročně jej absolvuje kolem 75 studentů v bakalářském a 50 studentů v magisterském navazujícím studiu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám