Hlavní obsah

Nedomyslelo se to. ČSSD si sype popel na hlavu kvůli komedii kolem DPH na pivo

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Sociální demokraté připouštějí, že když hlasovali pro nižší DPH na točené pivo, neuvědomili si, jaký chaos to může způsobit. V úterý to řekl poslanec ČSSD a člen rozpočtového výboru Václav Votava. Tři sazby na jeden nápoj, které vláda myslí vážně, spustila v Česku vlnu posměchu především proti ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO).

Foto: Koláž Novinky s použitím Právo, Novinky

Jan Hamáček

Článek

Votava nejdříve zkritizoval chaos ohledně DPH na pivo. Rýpnul si i do premiéra Andreje Babiše (ANO), který uvedl, že za zmatky může „nějaký blb, co vytvořil idiotskou teoretickou tabulku“, která uvádí devět modelových případů pro různý výpočet DPH na pivo.

„Na rozdíl od premiéra Babiše nesouhlasím s tím, že nějaký blb vytvořil nějakou tabulku. Naopak ta tabulka, jak jsem ji viděl, vystihuje zcela varianty, které přicházejí. Může to vytvořit určitý chaos a nezlehčoval bych to, ministerstvo financí to nedomyslelo,“ prohlásil Votava.

Novinky se proto Votavy zeptaly, proč ČSSD pro nižší sazbu DPH na točené pivo hlasovala. „Tak jsme si to neuvědomili, co to všechno bude znamenat. Je potřeba si to připustit. Nedomyslelo se to do důsledků,“ přiznal Votava. Dodal, že je to chyba především ministerstva financí, které návrh připravilo.

Snad umí číst, ne? Opozice se posmívá ČSSD, že chce řešit komedii kolem DPH

Domácí

Sociální demokraté si nechali zpracovat analýzu, kterou chtějí přinést hnutí ANO na koaliční radu. Co analýza obsahuje a co by se v DPH na pivo mohlo změnit, Votava neřekl.

ČSSD si už vzaly na paškál některé opoziční strany. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek například připomněl, že o EET a nižší DPH se ve Sněmovně jednalo rok. Prohlásil, že sociální demokraté snad umějí číst.

Idiotská tabulka, kterou vytvořil nějaký blb. Babiš vysvětluje komedii kolem DPH u piva

Domácí

Od května má na točené pivo v restauracích platit sazba 10 procent, ve stáncích a na pivo s sebou zůstane sazba 21 procent. Na nealko pivo v restauracích se bude vztahovat také 10procentní sazba, na nealko ve stáncích ale 15procentní. Vláda chtěla podle svých slov nižším DPH na točené pivo pomoci menším hospůdkám, které musely zavést EET.

Reklama

Výběr článků

Načítám