Hlavní obsah

Zahájení karlovarského festivalu ovládnou regionální dobroty

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minirolky vytvořené z tříkilových kuřat z farmy Černíkův dvůr s lilkovým válečkem nebo srnčí medailonky ze zvěřiny Krušných hor a Šumavy zpracovávané řeznictvím Petron a podávané se šípkovou pěnou a ořechovou kroketou - to jsou jen vybrané dobroty z mnoha dalších, které z oceněných regionálních potravin připravuje pro páteční zahajovací party letošního, 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech hotel Thermal.

BEZ KOMENTÁŘE: Atmosféra před zahájením festivalu v Karlových VarechVideo: Novinky

 
Článek

Na skvosty nejenom české kuchyně se může těšit i britský dvojnásobný držitel Oscara sir Michael Caine, který na slavnostním zahájení festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, ale i dalších zhruba tisíc pozvaných hostů. Deník Právo a Novinky.cz jsou hlavním mediálním partnerem festivalu.

„Zahajovací party je letos koncipovaná tak, že jsme oslovili místní farmáře a regionální výrobce, kteří vyhráli se svými produkty soutěže o nejlepší potraviny,“ uvedl provozní ředitel hotelu Thermal Břetislav Benda. Stejně jako v minulých letech podobu zahajovací party osobně schválil prezident festivalu Jiří Bartoška, který právě farmáře a regionální potraviny upřednostňuje. V nabídce tak nechybí například ani česká klasika – plzeňský guláš se šunkovými bramboráky.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Thermal ve čtvrtek předvedl, jaké drobné dobroty pro zahajovací party mimo jiné připraví.

V minulosti některé hvězdy festivalu dopředu avizovaly, že mají například alergii na některé potraviny, ale to se letos vůbec neděje. „Většinou nám to produkce řekne, ale všeobecně hosté festivalu nejsou vůbec nároční. Nabídneme jim stejně jako všem regionální potraviny, aby opravdu ochutnali naši vyhlášenou a tradiční českou šunku,“ uvedl Benda. „Ze zkušeností víme, že největší hvězdy festivalu si na rautech spíše jen sem tam něco zobnou,“ dodal.

Zahájení festivalu má být bez deštníků

MFF KV

Na Michaela Caina se provozní ředitel Benda těší. „Z hlavy si pamatuji, že hrál v Batmanovi komorníka, ale viděl jsem i další filmy, ale na jejich název si teď nevzpomenu. Další největší hvězdou, na kterou se těšíme, bude Johny Depp,“ pochvaloval si.

Ale zpět k rautovým stolům. Regionální řeznictví Roman Krčma dodá na zahajovací party takřka polovinu všeho masa. „Připravujeme jako fingerfood jeho medovou šunku Zvonilku, která vloni vyhrála soutěž o nejlepší regionální potravinu. Obalovat ji budeme v malinovém prachu a se švestkovým pyré,“ prozradil provozní ředitel.

Thermal spolupracuje například se statkem Bor, který kousek od Karlových Varů produkuje mimo jiné výtečné mléčné výrobky. „Připravili pro nás čerstvé sýry, které budeme v pátek podávat s čerstvými rajčátky a bazalkovou pastou,“ prozradil Benda. Mezi dlouhodobě oceňované regionální výrobce patří například Karlovarská pekárna. „Budeme na opening party podávat její chleba Kolonáda, do kterého se přidává nejenom pivo, ale další příměsí je vřídelní sůl,“ připomněl provozní ředitel.

Prezident MFF KV Jiří Bartoška: Jsem nesmírně rád, že zahajuje Zátopek

MFF KV

Teplé fingefoody mají tvořit například srnčí medailonky. „Firma Petron vykupuje od našich myslivců z Pošumaví, tak z Krušných hor daňky, jeleny a podobně. My jsme od nich pořídili srnčí maso, které budeme upravovat se šípkovou pěnou a ořechovou kroketou,“ popisoval Benda. „Z farmy Černíkův dvůr bereme farmářská kuřátka, která mají až tři kila. Náš řezník je kostí a upravuje a umí z nich vytvořit miniroládku s lilkovým válečkem,“ pokračoval provozní ředitel s tím, že z farmy jsou i kachní prsíčka, která se budou na zahajovací party také podávat.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Provozní ředitel Thermalu a jeho řezník Petr Stoček ukazují španělské Iberico, které se bude po dvou letech zrání krájet přímo před hosty na zahajovací party.

Chybět ale nebude ani osvědčená zahraniční klasika z minulých let. „Ze Španělska nám dovezli Iberico šunku, která se bude filírovat přímo před zraky hostů,“ popsal Benda s tím, že se jedná o nejkvalitnější šunku, která zraje dva roky. „Budeme k ní připravovat různé antipasty, ale i třeba papričky plněné farmářským čerstvým sýrem. Je tu tedy koncept toho, na co jsou lidé na festivalu zvyklí, a do toho to spojujeme s potravinami našeho regionu,“ dodal.

Do Varů dorazil Michael Caine

MFF KV

Zahajovací party bude hostům k dispozici v předsálí Velkého sálu, hotelové restauraci a také na terase, z které je vidět na podium, kde se bude po světové premiéře filmu Zátopek hrát muzikál Jesus Christ Superstar v podání Kamila Střihavky, Báry Basikové, Dana Bárty a Karlovarského symfonického orchestru. Podílet se na úvodní party bude osmnáct kuchařů a mnoho jejich pomocníků. O hosty se budou starat s číšníky i studenty vyšších ročníků gastronomie karlovarského učiliště.

Nezapomnělo se ani na dobré pití. Jako každý rok se bude podávat bílé a červené mladé víno od hlavního festivalového dodavatele vinařství Marcinčák. Oficiálním pivem je plzeňský prazdroj, kterého bude přichystáno několik sudů. Jako uvítací drink bude samozřejmě oficiální festivalové šampaňské Moët Chandon. K dispozici je i několik palet minerálek Mattoni, jenž patří také k partnerům festivalu.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary představí přes stovku filmů

MFF KV

Reklama

Výběr článků

Načítám