Hlavní obsah

Do Varů dorazil Michael Caine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jedna z hlavních hvězd Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazila do místa dění. Slavný britský herec Michael Caine (88) převezme na zahájení 55. ročníku MFF KV ocenění za přínos světové kinematografii. Na festivalu uvede také nové komediální drama Best Sellers (2021), celovečerní režijní debut režisérky Liny Roesslerové.

Foto: Michaela Feuereislová/Super.cz

Michael Caine vystupuje z letadla na karlovarském letišti.

Článek

Herec dorazil do lázeňského města letecky. Speciál přistál na tamním letišti kolem čtvrté odpoledne. Na festival přicestoval s manželkou Shakirou.

Caine patří k velkým mezinárodním hereckým hvězdám a také k nejobsazovanějším.

V rámci pestré kariéry si zahrál ve více než stovce filmů nejrůznějších žánrů. Britská královna Alžběta II. jej za jeho mistrovství v roce 1992 také povýšila do šlechtického stavu.

Z rybího trhu na vrchol

Začátky jeho kariéry přitom nebyly rozhodně jednoduché. Narodil se v Londýně do chudé rodiny nosiče na rybím trhu jako Maurice Joseph Micklewhite.

V patnácti odešel ze školy, aby rodičům pomáhal sehnat obživu. V osmnácti pak narukoval a strávil dva roky v korejské válce.

Michael Caine: Pro mladé muže by měla existovat povinná vojenská služba

Styl

„Prostředí, ve kterém jsem vyrůstal, vynikajícím způsobem zformovalo celý můj charakter. Naučil jsem se být tvrdý, neústupný a jako voják britské armády v korejské válce i fyzicky zdatný,“ prozradil ke svým začátkům.

„V bojích jsem se naopak ještě zocelil, vyspěl jsem i morálně. Ve třiceti jsem byl vyzrálý chlapík, a ne hejsek, který vydělá větší peníze a pyšní se, že si za ně koupil růžový cadillac,“ dodal.

Nejdřív vojna, pak divadlo

S hereckou kariérou začal až poté, co opustil armádu. A to v rodném Londýně, kde získal místo asistenta v divadle.

Odtud byl již jen krůček na jeviště, posléze do britských televizí a k filmu. Pozornost Hollywoodu upoutal až v jednatřiceti ve válečném snímku Zulu (1964).

Měl jsem skvělou motivaci - zůstat naživu, říká Michael Caine o filmu Mládí

Kultura

Jedinečným důkazem jeho vybroušeného hereckého projevu je úloha v hořké bilanční komedii Mládí (Youth, 2015) režiséra Paola Sorrentina.

Za ztvárnění slavného hudebního skladatele, který tváří v tvář osudu bilancuje vlastní životní prohry, byl Michael Caine oceněn Evropskou filmovou cenou pro nejlepšího herce.

Diváckou cenu Práva ovládlo ve Varech Mládí

MFF KV

Současně obdržel také čestnou cenu EFA za celoživotní dílo. Snímek byl s velkým ohlasem promítán také na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, kde získal Cenu diváků deníku Právo, a na podzim roku 2015 se stal prvním titulem labelu KVIFF Distribution.

Michael Caine

  • Když v roce 1987 získal prvního Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Woodyho Allena Hana a její sestry, proměnil tím již čtvrtou nominaci na Cenu Akademie. V roce 2000 byl Oscarem oceněn za úlohu v adaptaci bestselleru Johna Irvinga Pravidla moštárny. Na Oscara byl nominován i v roce 2003 za hlavní roli v dramatu podle novely Grahama Greena Tichý Američan.
  • Je držitelem tří Zlatých glóbů a osmi nominací na tuto cenu. 
  • Za roli v hořké bilanční komedii Mládí (2015) režiséra Paola Sorrentina byl oceněn Evropskou filmovou cenou. Současně obdržel čestnou cenu EFA za celoživotní dílo. Snímek získal Cenu diváků deníku Právo na MFF KV a na podzim roku 2015 se stal prvním titulem labelu KVIFF Distribution.
  • V roce 1992 získal Řád britského impéria a v roce 2000 byl královnou Alžbětou II. povýšen do rytířského stavu.
  • Na MFF KV uvede komediální drama Best Sellers (2021), režijní debut režisérky Liny Roesslerové.

Vytvořil také jednu z rolí ve filmu Petra Jákla Jan Žižka.

Reklama

Výběr článků

Načítám