Hlavní obsah

Ženy na mostech. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z těch nejkouzelnějších vlastností lidstva je jeho divnost. Příklady sbírám už roky a vím, že se nikdy nedoberu ani zlomku toho, co bych nasbírat mohl. Každá větší internetová služba od YouTube po Facebook nabízí celá pohoří, zátoky a podzemní města divností nekonečných druhů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Mým oblíbeným zdrojem divna je Wikipedie. Netrpí zdrženlivostí klasických encyklopedií, jejichž editoři tvořili hesla jen o důležitých věcech. Kdokoli něčemu trochu rozumí, může o tom na Wikipedii napsat. Instagramový profil @depthsofwikipedia potom vybírá ty nejzvláštnější ukázky článků, které jsou svou suchou a objektivní stylistikou v přímém rozporu s bujarostí toho, o čem pojednávají.

Nemusíme hned začínat u bulvárních hesel typu Zapalování prdů (Fart lighting) nebo Chlastání ve spoďárech (Pantsdrunk). Spoustu potěšení nabídnou též zdánlivě seriózní výtahy: třeba o stoickém filosofu Chrýsippovi, který údajně zemřel smíchy poté, co sám udělal vtip.

Nebo o ostrovech na jezerech (heslo Recursive islands and lakes), kde najdeme podkapitoly Ostrovy na jezerech, Ostrovy na jezerech na ostrovech, Ostrovy na jezerech na ostrovech na jezerech, Ostrovy na jezerech na ostrovech na jezerech na ostrovech a konečně Ostrovy na jezerech na ostrovech na jezerech na ostrovech na jezerech.

Opravdu, i zástupce poslední kategorie se na Zemi najde: konkrétně v Kanadě.

Protipříběhy. Sloupek Štefana Švece

SALON

Se systematičností encyklopediím vlastní Wikipedie zaznamenává ty nejzvláštnější plody lidské tvořivosti, aby neupadly v zapomnění. Vlastní heslo tak má třeba film Paint Drying (Usychající malba). Natočil ho Charlie Lyne v roce 2016, aby donutil Britskou radu pro klasifikování filmů dívat se deset hodin a sedm minut na usychající bílý nátěr na zdi, neboť tato instituce je povinna podrobně zkoumat, zda se v každém novém snímku nenachází něco mládeži nepřístupného. Film získal povolení pro promítání všem věkovým kategoriím.

Na pročítání divných wikihesel je krásné to, kolik nových věcí se člověk dozví. Například že ženy připadají mužům automaticky přitažlivější, pokud se s nimi potkají na závěsných mostech (heslo Misattribution of arousal). Nebo že dle jisté teorie by většinu problémů lidstva vyřešilo vyhození Měsíce do povětří (heslo Alexander Abian).

To hlavní, co si z festivalu divnosti na Wikipedii i kdekoli jinde odnesete, je ale úžas a potěšení z toho, jak nepředvídatelnými a pestrými tvory lidé jsou. Je to výborný lék na všechny obecné pravdy a všezahrnující ideologie, které se tváří tím univerzálněji, čím chabější a nudnější jsou.

Reklama

Související témata:

Související články

Čumík. Sloupek Štefana Švece

Občas se najde člověk, který na to kápl. Nemyslím všechny ty byznysmeny a úctyhodné posunovače lidstva, kteří objevili lepší toaletní nanopapír, usilovně na...

Demos kratos. Sloupek Štefana Švece

Demokracie je systém založený na racionální volbě svéprávných občanů, kteří se rozhodují ve svém nejlepším zájmu podle relevantních informací. Vtip je v tom,...

Protipříběhy. Sloupek Štefana Švece

Válka budí bestie, a čím déle bude pokračovat, tím častěji se z vojáků budou stávat zrůdy, větší a větší. Ve videích z TikToku a Telegramu vidíme na blátě...

Výběr článků

Načítám