Hlavní obsah

Demos kratos. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Demokracie je systém založený na racionální volbě svéprávných občanů, kteří se rozhodují ve svém nejlepším zájmu podle relevantních informací. Vtip je v tom, že pro náš politický řád z toho neplatí vůbec nic. Lidovláda vychází z ideálů, které jsou dnes jeden vedle druhého úplně mimo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Racionální volbu provozuje během volebních rituálů v demokracii málokdo. Velkou část voličů zajímá politika jen okrajově a rozhodují se u uren na poslední chvíli. Řídí se podle emocí, úsměvů kandidátů, nabubřelých tříslovných hesel a často prostě podle toho, koho si naposledy zapamatovali. Proto fungují tolik vysmívané předvolební kampaně. Město oblepené billboardy s fešně vyfoceným švihákem udělá pro volební úspěch víc než nejpropracovanější program.

Svéprávní občané jsou v podstatě mýtus. Prezident republiky, zvolený v přímé volbě, opakovaně mluví o tom, že třetina národa jsou debilové a půlka má (logicky) podprůměrný intelekt. Každý z nás si kolem sebe vybaví přehršel lidí, kvůli nimž se kdysi v rakousko-uherských armádních pravidlech muselo uvádět, že kůň se zapřahuje zadkem k vozu. I tito lidé ovšem uplatňují své volební právo.

Čumík. Sloupek Štefana Švece

SALON

Pokud jde o vlastní zájmy, často volíme proti nim. Důchodci vybírají zloděje, kteří ožebračují stát, a tím postupně ničí veřejnou sociální péči. Prekarizovaní pražští junior manažeři nedají dopustit na pravicové politiky, díky nimž nikdy nedosáhnou na vlastní bydlení a přijdou o jakoukoliv ochranu před zvůlí těch, co jim dávají práci.

Relevantní informace, podle kterých se mají občané v demokracii rozhodovat, jednoduše neexistují. Nebo možná existují, ale nikdo neví, které to jsou. Smršť faktů a výmyslů, co se na nás denně ze všech stran valí, je tak rychlá a ohromná, že vybrat data důležitá pro vlastní rozhodování je nemožné. Úzkost z kumulovaného chaosu dokáže zmírnit jen to, když omezíme přijímané zprávy na ty, které potvrzují náš světonázor. V něm se potom posilujeme a jiné informace k sobě nepouštíme.

Je s podivem, že demokracie, u níž neplatí žádný ze základních principů jejího fungování, je pořád nejúspěšnějším systémem správy věcí veřejných. V konkurenci ostatních způsobů vlády má stále nejlepší výsledky a přináší spokojenost největšímu počtu lidí. Vzhledem k tomu, že racionálně to fungovat nemůže, považoval bych tento výsledek za magii. Demokracie se prostě nějak tajemně líbí prasilám, bohům a energiím, které řídí svět. A proto je dobré se jí držet.

Reklama

Související témata:

Související články

Stín Kekule. Sloupek Štefana Švece

Pražský dům U Černého beránka stojí na rohu Husovy a Řetězové ulice. Od roku 1429 v něm žil staroměstský písař Mikuláš Žežulka z Horažďovic. Byl to muž...

Válka, takže... Sloupek Štefana Švece

Ještě pořád jsme v šoku. Ještě jsme si nezvykli, že v místech, kam za den dojedeme autem, někdo zabíjí děti minometem, ještě vyděšeně zíráme na vybombardované...

Čumík. Sloupek Štefana Švece

Občas se najde člověk, který na to kápl. Nemyslím všechny ty byznysmeny a úctyhodné posunovače lidstva, kteří objevili lepší toaletní nanopapír, usilovně na...

Výběr článků

Načítám