Hlavní obsah

Čumík. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se najde člověk, který na to kápl. Nemyslím všechny ty byznysmeny a úctyhodné posunovače lidstva, kteří objevili lepší toaletní nanopapír, usilovně na něm pracovali a vydělali majlant. Takoví dávají rozhovory do Forbesu po tuctech. Myslím lidi, co dokázali uspět zenově. Bez úsilí a bez výsledku. Prostě přišli, vyhráli svět a nic nezkazili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Znám takových jen pár. První z nich je Gary Dahl, který vymyslel pet rocks: kameny jako domácí mazlíčky. V letech 1975 a 1976 prodal přes milion oblázků: po jednom, v krabičce a s manuálem, jak se o nového člena domácnosti starat. Prostě ho napadlo, že šutr je ideální domácí zvíře – nesmrdí, neumírá, a když ho zapomenete vyvenčit, neotravuje. Pohádkově zbohatl.

Druhý takový člověk je Armin Heinrich. Ten se milionářem nestal, avšak za jediný den (6. srpna 2008) vydělal pěkných pár tisíc dolarů s aplikací I Am Rich (Jsem bohatý). Mohli jste si ji stáhnout do iPhonu za nejvyšší možnou cenu, kterou Apple dovoloval (999 dolarů). Vtip byl v tom, že tahle aplikace neuměla vůbec nic.

Prostě jste ji zaplatili a měli jste v telefonu tlačítko, co vám řeklo, že jste bohatí. Než ji Apple během chvíle zakázal, našli se lidé, které nadchla a chtěli ji v mobilu mít. Pro lepší pocit, na chlubení… to je jedno. Dávala jim, co potřebovali.

Válka, takže... Sloupek Štefana Švece

SALON

Můj oblíbenec, který vyhrává svět dneska, se jmenuje Josip Grbavac.

Je z Chorvatska, a protože Josipa Grbavace by si nikdo nezapamatoval, říká si Braco. Co Braco dělá? Zírá.

Vážně. Prostě jezdí po světě, vždycky se někde postaví na pódium a čumí. Jinak nedělá nic. Mlčí, nehýbe se a civí před sebe, na nadšence, kteří po davech chodí, aby na něj mohli civět zpátky.

Foto: Amazon

Pet rocks

Jeho kouzlo je, že nemusí nic prohlašovat. Nepotřebuje na nikoho sahat, nikoho zaříkávat, tvrdit, že uzdravuje. Lidi sami mají pocit, že v přítomnosti čumícího muže je jim dobře, ba že v nich něco léčí. Jako by jim ten laskavý pohled stačil. Zatímco Braco prostě stojí jako zatlučená tyč a mlčí, jeho příznivci na něj píšou ódy, vycházejí o něm studie a jeho slávu šíří novinové články. Zuřivci se dokonce v médiích hádají, jestli je jeho pohled zázračný, nebo jestli prostě kouká do blba a nic to neznamená. Braco má svůj kanál na YouTube a otevřel i vlastní čumicí centrum v Záhřebu.

Vytáhnout tolik z takového mála je známka geniality. Jednou, až budu velký, bych chtěl nezměnit svět přesně takovýmhle způsobem. Je to mnohem lepší než se snažit čemukoli vnutit svou vůli.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři cesty ke smrti. Sloupek Štefana Švece

V neděli 27. února večer, kdy píšu tenhle sloupek, není jisté, že svět brzy neskončí v jaderné výhni. Ve čtvrtek 3. března, kdy ho budete moci poprvé číst, to...

Stín Kekule. Sloupek Štefana Švece

Pražský dům U Černého beránka stojí na rohu Husovy a Řetězové ulice. Od roku 1429 v něm žil staroměstský písař Mikuláš Žežulka z Horažďovic. Byl to muž...

Válka, takže... Sloupek Štefana Švece

Ještě pořád jsme v šoku. Ještě jsme si nezvykli, že v místech, kam za den dojedeme autem, někdo zabíjí děti minometem, ještě vyděšeně zíráme na vybombardované...

Výběr článků

Načítám