Hlavní obsah

Země vejpůl? Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost se nám poltí. Facebooky planou zuřivými boji, soupeři v předvolebních kampaních do sebe mydlí hlava nehlava, intelektuální publicistika zoufale vyzývá k zasypání příkopů. Marně. Kdo by se zasypával s krásně vyhloubenou ďuznou! Vždyť čím je širší, tím je od nás nepřítel dál, tím hůř ho vidíme – a tím snáz si můžeme představovat, že je to nelidsky rafinovaný zloun a zároveň úplný debil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Zdálo by se, že strany žhavých sporů spolu nemají společného nic. Heteronormativní bílý padesátník, hájící tradiční hodnoty, jako by byl jiný živočišný druh než pětadvacetiletá polyamorická bojovnice proti blackface.

Social media manager z officu na Pankráci, rozohňující se v pop up fusion bistru nadávkami na uzurpátora Putina, zdánlivě vůbec nemluví stejným jazykem jako skladnice z Opavy, které chce zkažená Evropská unie nasadit do řadovky migranta.

A to jsme jenom v Česku. Poláci pro PiS a proti PiS žijí v úplně jiných světech, brexiteři a antibrexiteři v Británii na sebe už jen vrčí a v USA to vypadá jako před občanskou válkou.

Zlomí se Země vejpůl?

Krásný nový obrácený rok. Sloupek Štefana Švece

SALON

Ještě se nezlomila. A zažila už horší šarvátky. Třeba husity s křižáky, to byla pěkná řež. Horlilo se tehdy a halasilo, traktáty létaly od univerzity k univerzitě, slova z kazatelen tekla rychleji než krev po sudlicích. Co si z těch sporů pamatujeme? Že obě strany pálily města.

Nebo staročeši s mladočechy. Co jen ti se nahádali o to, zda jezdit na Říšskou radu do Vídně! A dneska? Sladkovský s Palackým se leckdy potkají na jedné stránce v učebnici. Ospalejší studenti si je pletou.

No a nejbližší příklad: fašisté a komunisté. Ti do sebe šili, až to kácelo národy. Půl 20. století zničili a výstavy proti sobě pořádali. No a my vydáváme životopisy Stalina a Hitlera v jednom svazku a jejich režimy zkoumá tentýž ÚSTR.

Nepřátelé, i ti nejplamennější, mají vždycky mnohem více společného než rozdílného. Naši vnuci, dej jim pámbů pěkné vzniknutí, nejspíše nebudou tušit, o co se dredatá polyamorka s břichatým konzervativcem přeli. Budou se ale smát jejich oblečení a přesně uvidí, co naši dobu spojovalo. S tímhle vědomím se můžeme hádat trochu veseleji.

Reklama

Související témata:

Související články

Národ bez hran. Sloupek Štefana Švece

Mám kamaráda z Bangladéše. Je to kreslíř a designér, žije v Praze, a tak mu s nadšením amatéra, který profíka poučuje o jeho oboru, představuju českou...

Sloupek Štefana Švece: Zrušte dárky!

Není nic smutnějšího než děti o Vánocích. Zaprvé jsou sny o dárcích vždycky lepší než skutečné dárky. Zadruhé se brzy ukáže stará pravda, že děti z bohatších...

Výběr článků

Načítám