Hlavní obsah

Krásný nový obrácený rok. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako dítě jsem nevěřil starcům, že se jim svět obrátil naruby. Měl jsem. Svět se obrací naruby pořád. Ještě mi není padesát a už bych o tom mohl psát romány.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec hlavou dolů; Švec je publicista a kritik.

Článek

Dejme tomu hodinky. Když jsem byl malý, lidé si hodinky řídili. Dneska si hodinky řídí lidi. Sedíte s někým na pracovní schůzce, najednou mu zavrčí hodinky a on vstane. Musí udělat pět dřepů, než si zase sedne. Nebo někoho doprovázíte domů a těšíte se, že vás pozve na čaj. Hodinky mu to ale nedovolí. Musí ještě třikrát obejít blok, aby měl dost pohybu a mohl dovnitř. Hodinky tak lidi nejen řídí, také je venčí. A nechat se venčit cizími hodinkami kvůli čaji, to je vážně nezvyklé.

I čaj se obrátil naruby. Dříve si ho lidi dávali kvůli klidu. Zalili sáček, ze šálku se začalo kouřit a vznikla pohoda. Dnes si lidé dávají čaj kvůli stresu. Ohřejí vodu na šestadevadesát stupňů, zváží do čajítka jeden a půl gramu drti, nachystají čajové moře a rozestaví šálky podle čínského horoskopu. Pokropí čajítko z výšky čtyřiadvaceti centimetrů, ke každému šálku zašeptají zaklínadlo a pak se s úzkostí ptají, jestli čaj dostatečně chutná jako jarní hlína. Většinou ano.

Sloupek Štefana Švece: Zrušte dárky!

SALON

Dal bych si místo čaje cigaretu, ale je to totéž. Dříve se dalo kouřit pro uklidnění. Abyste si mohli pro uklidnění zakouřit dneska, musíte seběhnout dvanáct pater, ujít půlmaraton na označené místo a nasadit si maskovací plachtu, aby vás nespatřily děti. A i tak vás po deseti vteřinách začne posupně sledovat kolemjdoucí zdravonácek, jehož život mohl být s cigaretami veselejší a půvabně kratší.

Kouření bývalo častým obsahem novoročních předsevzetí. Lidé se zapřísahali, že přestanou kouřit a začnou více pracovat. Dnes si dávají předsevzetí, že budou pracovat míň, aby udrželi rovnováhu mezi prací a životem. Nikdo se nechce usedět v kanceláři k smrti.

Národ bez hran. Sloupek Štefana Švece

SALON

Světa naruby se starci za mého mládí báli. I v tomhle je vše obráceně. My, aspirující starci dnešní, nové věci vítáme. Život je díky nim zábavnější. Sledujeme pravicové konzervativce, jak nadbíhají Číně, komunisty obhajující miliardáře, křesťany, kteří hlasují proti pomoci potřebným, české národovce, podporující jedinou německou stranu, co chce zrušit Benešovy dekrety, a svobodomyslnou levicovou mládež, jež považuje americké hodnoty za univerzální a tleská nejbohatším monopolům na světě, když umlčují své odpůrce.

Svět se v blízké budoucnosti převracet hlavou dolů nepřestane. Pokud vás to těší jako mě, myslím, že můžeme hledět do roku 2022 s nadějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Údolí pohodlí. Sloupek Štefana Švece

Miluju developerské projekty. Chtěl bych jednou vydat mapu, na které by byly jenom jejich názvy. Bylo by z ní jasné, že země je ráj.

Národ bez hran. Sloupek Štefana Švece

Mám kamaráda z Bangladéše. Je to kreslíř a designér, žije v Praze, a tak mu s nadšením amatéra, který profíka poučuje o jeho oboru, představuju českou...

Sloupek Štefana Švece: Zrušte dárky!

Není nic smutnějšího než děti o Vánocích. Zaprvé jsou sny o dárcích vždycky lepší než skutečné dárky. Zadruhé se brzy ukáže stará pravda, že děti z bohatších...

Výběr článků

Načítám