Hlavní obsah

Sloupek Táni Zabloudilové: Firma

Právo, Táňa Zabloudilová, SALON

Ten hubený muž s basetíma očima! - vytanulo jistě při rozhovoru vévodkyně ze Sussexu Meghan a prince Harryho s Oprah Winfreyovou mnoha divákům populárního seriálu Koruna.

Foto: Netflix

Postava Tommyho Lascellese v seriálu Koruna

Článek

Postava Tommyho Lascellese, královnina osobního tajemníka, sloužícího před ní jejímu otci, a ještě dřív jeho bratrovi, přísně dbajícího na dodržování protokolu v královské rodině, je v seriálu zosobněním aparátu úředníků, kteří společně s Windsory tvoří takzvanou „Firmu“.

Harry a Meghan totiž při interview vytvářeli dojem, že právě Firma, toto mnohohlavé stvoření, udržuje v Buckinghamském paláci diktát tradice. Kvůli němu je, zdá se, pro členy královské rodiny nemyslitelné, aby se rozváděli, jak ukazuje i seriál, či vůbec svobodně rozhodovali o své každodennosti, jak tvrdí Meghan. Ta popisuje období, kdy jí Firma nedovolila ukazovat se na veřejnosti kvůli tlaku bulváru, a nakonec nevyhověla jejímu přání nechat si v těžkých chvílích pomoct odborníky na duševní zdraví mimo domov. Harry si mezitím vyslechl dotazy na barvu kůže budoucího potomka.

Je to přitom jen pár měsíců, co Netflix zveřejnil čtvrtou řadu Koruny, ve které se s osamělostí života členky královské rodiny, depresemi a bulimií potýká Harryho matka, princezna Diana. Toto životní období i ona zpětně popsala v televizním interview.

Právě to, jak se členové rodiny potýkají s pocitem „uvězněnosti v systému", jak to formuloval Harry, je hlavním tématem seriálu.

Foto: Profimedia.cz

Interview prince Harryho a Meghan s Oprah Winfreyovou

Rozhovor u Oprah tak působí skoro jako upoutávka na jednu z dalších řad, v níž se frustrovaní mileniálové po zkušenostech s depresemi obrátí k rodině o pomoc, neuspějí, a tak se rozhodnou pečovat o duševní zdraví raději za oceánem.

Sledování Koruny i aktuálních vztahů v královské rodině, což v dnešní popkulturní době do značné míry splývá, nás všechny nutí vyjádřit politická stanoviska i odhalit kus vlastní osobnosti, pokud máme formulovat, na čí straně stojíme. Podle průzkumu zveřejněného v The Economist považují mladší Britové výpověď Harryho a Meghan za důvěryhodnou. Starší je mají za fňukny, které nepochopily svou roli, či za lháře. Podobně jako téměř ve všech společenských konfliktech dneška hrají i tady velkou roli identity a generační spor.

Královská rodina je dalším plátnem, na které se můžeme namalovat. Vlastního avatara v ní najdeme snadno – skýtá seniora s nekorektním humorem i mladou emancipovanou ženu.

Foto: archív Táni Zabloudilové

Táňa Zabloudilová (1985) je kulturní publicistka.

Jádro skutečného problému je zřejmě stejné jako u Diany, princezny Margaret a vlastně u všech členů královské rodiny: všichni narazili na svého Lascellese.

Meghan s Harrym na tradiční královské „vydrželi jsme to všichni, vydržíte to i vy“ zareagovali přesunem do slunné, liberální Kalifornie. Opustit královskou rodinu se ovšem rozhodl už Edward VIII., popularitou monarchie otřásl i rozvod Charlese a Diany. Málokdo tak dnes čeká, že by kvůli dvěma mileniálům Koruna nakonec své hlavní téma změnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Táni Zabloudilové: Blbost z Ameriky

Pamatuju si to z dětství. Když se těsně po sametové revoluci Československo otevřelo a začaly sem ve velkém proudit americké popkulturní symboly a produkty,...

Sloupek Táni Zabloudilové: Vidlákův žalozpěv

Když v roce 2016 vyšly memoáry právníka a venture kapitalisty J. D. Vance, jejichž název Hillbilly Elegy by se dal nejpřesněji přeložit jako Vidlákův žalozpěv,...

Výběr článků

Načítám