Hlavní obsah

Špióni, estébáci a černé volhy v dramatu Bez vědomí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všech 6 epizod seriálu Bez vědomí má premiéru 17. listopadu na HBO GO a HBO OD. Na klasickém kanálu HBO budou uvedeny dvě epizody a pak každou neděli nový díl.

Trailer seriálu Bez vědomíVideo: HBO

 
Článek

Bez vědomí je velkoryse pojaté špionážní drama s hutnou atmosférou komunismu, které se odehrává v roce 1989. Houslistka z disidentské rodiny (Táňa Pauhofová) emigrovala s partnerem (Martin Myšička) do Londýna. Dvanáct let si tam v poklidu žijí až do podzimu 1989, kdy se rozhodnou podívat do Prahy.

Nedlouho poté, co se manželé setkají s příbuznými, oba srazí černé auto, které se ani nepokusí brzdit a okamžitě mizí z místa činu. Zcela neschopný, ale hlavně StB zastrašený příslušník Veřejné bezpečnosti se snaží událost bagatelizovat a odmítá cokoliv vyšetřovat. Houslistce tak nezbývá nic jiného, než se po pár dnech v nemocnici sebrat a začít hledat svého manžela na vlastní pěst v nepřátelské Praze, prošpikované estébáky, kágébáky a odposlechy.

Foto: HBO

Martin Myšička

Bez vědomí je scenáristickým debutem Ondřeje Gabriela, druhým televizním počinem režiséra Ivana Zachariáše (Pustina) a šestou seriálovou prací kreativní producentky Terezy Polachové (Hořící keř, Terapie, Až po uši, Mamon, Pustina).

Foto: HBO

Táňa Pauhofová

Hlavních rolí se ujali vedle Pauhofové a Myšičky také Lenka Vlasáková (sestra houslistky), David Nykl (pracovník britské ambasády), Jan Vlasák (plukovník StB Vlach), Martin Hofmann (estébák) a Kristýna Podzimková (sektretářka).

Foto: HBO

Martin Hofmann

Nohavicu kvůli StB nechtějí na megakoncert k výročí republiky

Kultura

První dvě epizody seriálu Bez vědomí už byly uvedeny na mezinárodních filmových festivalech v Karlových Varech a v Torontu a setkaly se s velmi příznivým ohlasem. V Karlových Varech se šestidílné špionážní drama Bez vědomí v diváckém hodnocení dočkalo průměrné známky 1,28 a také získalo čestné uznání mezinárodní poroty festivalu Serial Killer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám