Hlavní obsah

Noir Film Festival představí hollywoodské filmy olomouckého rodáka

Na hradě Český Šternberk proběhne ve dnech 17. až 21. srpna 2022 desátý ročník Noir Film Festivalu. Nabízí celkem 55 projekcí.

Foto: TCM

Edgar G. Ulmer

Článek

Olomoucký rodák Edgar G. Ulmer se na festivalu dočká retrospektivy. Ulmer se narodil roku 1904 v olomoucké židovské rodině. Začínal na vídeňské divadelní scéně, ale v roce 1921 odjel s Maxem Reinhartem do Berlína, kde spolupracoval s režisérem Friedrichem Murnauem a vytvořil dekorace pro slavný film Metropolis Fritze Langa.

Ve třicátých letech už působil v Hollywoodu. Pracoval mimo jiné na hororu The Black Cat  s Borisem Karloffem a Belou Lugosim. Od roku 1942 byl ředitelem společnosti Producer Releasing Corporation, která produkovala béčkové filmy, např. Bluebeard, Club Havana a Strange Illusion.

Nejslavnější je noirový snímek Detour.

Po válce natočil noirové snímky jako The Strange Woman a Ruthless, sci-fi horor The Man from Planet X, sci-fi Beyond the Time Barrier nebo fantasy L’Atlantide. V roce 1972 zemřel v sanatoriu v kalifornském Woodland Hills.

Foto: PRC

Z filmu Detour (Objížďka)

Hlavní tematická sekce letošního ročníku festivalu nazvaná Na černé listině se zaměří na ty výrazné hollywoodské osobnosti, jejichž autorské hlasy byly s nástupem tzv. černé listiny na přelomu 40. a 50. let minulého století umlčeny.

V sekci budou mimo jiné uvedeny ceněné a historicky signifikantní filmy Síla zla (Force of Evil) Abrahama Polonského s Johnem Garfieldem, Dálnice zlodějů (Thieves' Highway) Julese Dassina a Běžel celou cestu (He Ran All the Way) Johna Berryho opět s Johnem Garfieldem.

„Není náhoda, že levicově orientovaní umělci inklinovali právě k filmu noir, který skrze kriminální příběhy o znevýhodněných jedincích umožňoval formulovat naléhavé společenské výpovědi odsuzující třídní nerovnost, zneužívání moci nebo přešlapy kapitalismu,“ tvrdí dramaturg Milan Hain.

Sudetský tulák. Ústecký rodák dělal film s Beatles i obálku Pána prstenů

Kultura

„Největší citlivost k těmto a podobným tématům projevovali režiséři a scenáristé jako Jules Dassin, Joseph Losey, Abraham Polonsky, Robert Rossen nebo A. I. Bezzerides. Jejich příspěvek filmu noir druhé poloviny 40. let lze jen stěží přecenit. Na sklonku dekády z nich ale mccarthismus učinil nežádoucí osoby, a všichni tak stáli před několika nezáviděníhodnými možnostmi: stáhnout se do ústraní, tvořit tajně pod pseudonymem nebo odejít do zahraničí,“ dodal.

Noirové Best of 

„Po celou historii Noir Film Festivalu jsme se drželi pravidla, že filmy z předchozích ročníků v programu neopakujeme. S jubilejním 10. ročníkem jsme se ovšem rozhodli udělat výjimku, a právě v rámci kulatého výročí připomenout programové perly z historicky 1. Noir Film Festivalu, který se v srpnu 2013 konal na hradě Kokořín,“ uvedla dramaturgyně festivalu Jana Bébarová.

Diváci si užijí Humphreyho Bogarta v ikonické roli Phila Marlowa v adaptaci románu Raymonda Chandlera Hluboký spánek (The Big Sleep), oscarovou roli Joan Crawford v Mildred Pierce podle literární předlohy Jamese M. Caina či zákeřnou femme fatale v podání Gene Tierney v technicolorovém skvostu Smrtelný hřích (Leave Her to Heaven).

Vstupenky najdete na noirfilmfestival.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám