Hlavní obsah

Sudetský tulák. Ústecký rodák dělal film s Beatles i obálku Pána prstenů

Slavný ilustrátor a grafik, který pracoval s Beatles na filmu Yellow Submarine a ilustroval Pána prstenů, pocházel z Ústí nad Labem. Jak je možné, že jste o něm neslyšeli? Má to jediný důvod - Heinz Edelmann byl jen poloviční Čech. Kromě češtiny mluvil i německy, což se mu stalo osudným.

Foto: Heinz Edelmann

Yellow Submarine

Článek

Heinz Edelmann se narodil roku 1934 v Ústí nad Labem, které byste tehdy na mapách našli spíše pod názvem Aussig an der Elbe. Jako dítě z česko-německé rodiny byl po válce s rodinou odsunut do Německa a tam studoval na umělecké akademii v Düssedorfu.

Později vzpomínal, že ho v dětství ovlivnily reklamy, které vídával v Ústí: „Městu dominovaly dvě chemické továrny. Můj strýc v jedné z nich pracoval (u Schichta). Měli moderní reklamu. Dlouhou dobu jsem si myslel, že to byly nejskvělejší věci, které jsem kdy viděl,“ cituje z knihy Electrical Banana Muzeum Ústí nad Labem.

Edelmann v Ústí hovořil česky, ale později už k tomu neměl příležitost. V Německu se proslavil, když s Willym Fleckhausem stvořili výtvarný styl časopisu twen, který v šedesátých letech určoval trendy. Pracoval taky pro Playboy, Capital nebo FAZ-Magazin.

Největší legendou se stal film Yellow Submarine. Producent Al Brodax v šedesátých letech přišel s námětem animovaného hudebního filmu s Beatles. Když získal jejich souhlas, začali na něm v roce 1967 pracovat s režisérem Georgem Dunningem. Písničky už byly hotové, ale Beatles nemohli a nechtěli sami stvořit animovaný film. Tehdy tvůrci najali Edelmanna, jehož práci znali z twenu, a jmenovali ho art directorem. Ústecký rodák nesázel na americkou líbivost a vybrousil psychedelický styl, který odpovídal éře i náladě tehdejších Beatles. Členové skupiny hráli v krátké závěrečné části snímku.

„Viděl jsem ho sedět za jeho stolem a pamatuji si, jak jsem sledoval vznik Blue Meanies (záporní hrdinové Žluté ponorky). Dával jsem mu zpětnou vazbu,“ zavzpomínal po letech Paul McCartney.

Edelmann ovšem neměl v roce 1967 se skutečnými hippies a psychedelií téměř žádné zkušenosti. LSD prý nikdy nezkusil.

„S ideami květinových dětí jsem byl seznámen až po mém příjezdu do Londýna díky jednomu chlapci z kanceláře. K nám do Německa dorazili hippies až o pět let později,“ uvedl v publikaci Electrical Banana.

Minielektrárny z časů císařpána. Unikát, který zdobí pohraničí

Kultura

Podle Edelmanna bylo natáčení Yeloow Submarine totální chaos. Neměli pořádný scénář a desítky lidí se pořád hádaly a přícházely s protichůdnými koncepcemi. Hlavní práci musel podle svých slov udělat sám, navrhl téměř všechny postavy. Po dokončení filmu byl vyčerpaný a rád se vrátil do Německa.

Foto: Klett-Cotta

Obal Pána prstenů od Heinze Edelmanna

Po Yellow Submarine pracoval pro německé televize na animovaném příběhu Das Mädchen von Ipanema (1971) nebo na sérii ZDF Der Phantastische Film. Edelman se dlouho věnoval i knižní ilustraci - jeho nejslavnějším dílem je obálka prvního německého vydání Pána prstenů (Der Herr der Ringe) od J. R. R. Tolkiena.

Rothenburg. Zkázu Československa chystal Henlein v zámku na Chomutovsku

Kultura

Stal se jedním z nejuznávanějších grafiků a později vyučoval na uměleckých vysokých školách v Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem. V osmdesátých letech byl jmenován profesorem na Státní akademii výtvarných umění ve městě Stuttgart, kde později ve věku 75 let zemřel.

Mohlo by vás také zajímat:
Sudetský tulák. Minielektrárny z dob císařpána zdobí pohraničí
Sudetský tulák. Fresky ze zmizelého Doupova zachraňovali pod hlavněmi sovětských tanků
Sudetský tulák. Pražský orloj stvořil mistr Mikuláš z Kadaně
Sudetský tulák. Ze zmizelého města Přísečnice pocházeli umělci známí až v Číně
Sudetský tulák. Za tajemstvím 500 let starého dolu v Krušných horách
Sudetský tulák. Zpustlé zámky v pohraničí dýchají těžkou nostalgií
Sudetenquell. Oficiální minerálka SS pocházela ze zapadlé vísky v Čechách
Sudetský tulák. Zámek Jezeří se málem zřítil do dolů
Sudetský tulák. Odsunuli ji a zbili. Přesto Němka odmítla nenávidět své milé Čechy
Sudetský tulák. Porsche byl český rodák, vizionář a Hitlerův miláček
Sudetský tulák. Most zažil v roce 1918 pouliční bitvu s Němci
Sudetský tulák. Nacisté zneužili kadaňský masakr z roku 1919
Sudetský tulák: V pohraničí postavili hřbitov zmizelých měst a vesnic
Sudetský tulák. Zámek osobního lékaře Františka Josefa zůstal opuštěný
Sudetský tulák. Falešná videa dělali už nacisté
Sudetský tulák. Děsivé záběry zániku města Most
Sudetský tulák. Zapadlá horská městečka se kdysi topila ve stříbře a luxusu
Sudetský tulák. Město duchů lákalo filmaře, pak ho srovnali se zemí
Sudetský tulák. Český šlechtic projel před 500 lety svět a psal moderní úvahy
Sudetský tulák. Bída a Klüppelsack. Úvahy nad reportážemi z 20. let
Sudetský tulák. Židovské Teplice komunisté srovnali se zemí
Egerlandština není fantasy jazyk, zněla v Čechách

Sudetský tulák

Foto: Stanislav Dvořák

Sudetský tulák

Sudetský tulák je dlouhodobá série kulturně-historických článků. Máte podněty k sudetským tématům? Zašlete je autorovi na: stanislav.dvorak@novinky.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám