Hlavní obsah

Najbrt natočil komedii o lockdownu s Plodkovou, Stárkovou a Neužilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Marek Najbrt, který má za sebou politickou satiru o lobbistovi Antonínu Blaníkovi i kriminálku z 80. let Svět pod hlavou, přichází se seriálem Třídní schůzka.

Foto: Mall.tv

Jana Plodková

Článek

Seriál se odehrává během nedávných lockdownů. Scénář napsal Robert Geisler a autorem námětu je herec Marek Daniel. „Je to hlavně mozaika lidských osudů na pozadí pandemie. Všichni jsme do ní nějakým způsobem přispěli, jsou tam různé fragmenty našich životních zážitků, ale zároveň je to čirá fikce, protože jde o komedii,“ popsal Marek Najbrt.

„Rozhodli jsme se, že si vytvoříme trochu volnější mantinely a výrazné motivy použijeme tam, kde se nám budou hodit, aniž bychom úzkostlivě zkoumali, jestli je to na den přesně podle toho, jak to bylo v realitě.“

Do rolí starostlivých rodičů se vžívali Václav Neužil, Kristýna Badinková Nováková, Erika Stárková, Jana Plodková, Roman Zach, Andrej Polák, Tomáš Jeřábek, Marek Daniel, Lukáš Tran, Monika Zoubková, Natálie Drabiščáková, Kamila Valůšková, David Máj a Ondřej Cihlář, babičku hrála Jana Altmannová, pubertální sestrou se stala Anna Čtvrtníčková a třídní učitelku suplovala Klára Cibulková. Připravovali se online.

Foto: Mall.tv

Erika Stárková

„To byla jedna z věcí, která mě hrozně bavila, a myslím, že i herce. Simulovali jsme situaci se vším všudy. Herci byli každý ve svém bytě a zkoušeli jsme, jak jsou dialogy funkční, a vlastně jsme scénář ještě měnili a vylepšovali. Třeba jsme si uvědomili, že není žádoucí snažit se za každou cenu o realismus, ale že je to naopak věc, která zaslouží určitou stylizaci, lehkou přeháňku, kterou jsme potom dotáhli do konce,“ upřesňuje detaily přípravné fáze.

Její součástí bylo i vytvoření technologického řešení, které umožní zaznamenávat kromě jednoho hlavního záznamu také 16 obrazových stop jednotlivých účastníků třídní schůzky.

Samotné natáčení probíhalo ve dvoupodlažní vile se 16 dekoracemi a provázela ho důsledně dodržovaná hygienická opatření. „Každý herec měl svůj monitor a kameru. Na monitoru viděl všechny ostatní postavy a zároveň scénář, protože zapamatovat si tolik textu by bylo náročné. Všichni měli odposlech, ve kterém jednak slyšeli své kolegy a taky mě, když bylo potřeba do toho vstoupit. Ale většinou jsme se snažili celý zhruba desetiminutový díl natočit souvisle, takže natáčení docela odsejpalo,” uvedl Najbrt.

Foto: Mall.tv

Marek Najbrt

„Bavilo mě natáčení a baví mě i postprodukce. Samozřejmě všichni víme, že zábava na place nebo ve střižně nic nezaručuje, toho jsem si vědom. Takže jsem zvědavý, jestli se tomu, co jsme během toho šílenýho lockdownu prožili a pořád ještě prožíváme, zasmějí i diváci. Věřím v úlevnou funkci komedie a humoru. Člověk by si z věcí, které ho trápí, legraci dělat měl, protože to osvobozuje,“ uzavřel.

Seriál Třídní schůzka začne vysílat Mall.tv 31. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám