Hlavní obsah

Filmy z minulého století, které stojí za vidění: Kmotr, Čelisti nebo Vymítač ďábla

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrali jsme deset snímků, které byly natočeny ve dvacátém století a doporučujeme vám je zhlédnout. Kmotr, Čelisti, Vymítač ďábla, Klub rváčů nebo třeba Návrat do budoucnosti. Všechny tyto filmy vznikly v minulém století a stojí za vidění.

Foto: Profimedia.cz

Film Kmotr: vlevo Morgana Kingová, vpravo Marlon Brando

Článek

1. Kmotr

Skoro tříhodinový dnes už legendární film natočil v roce 1972 režisér Francis Ford Coppola podle stejnojmenné knižní předlohy Maria Puza. Příběh mapuje newyorskou mafiánskou rodinu Corleonů. V čele klanu stojí don Vito, kterého skvěle zahrál Marlon Brando.

10 italských filmů, které vás rozesmějí i rozpláčou

Film

2. Vykoupení z věznice Shawshank

Film natočil roku 1994 podle knihy Stephena Kinga režisér Frank Darabont. Je o přátelství dvou vězňů, Andyho (Tim Robbins) a Reda (Morgan Freeman), kteří se snaží přežít v nehostinném prostředí nejen fyzicky, ale hlavně psychicky.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

3. Pulp Fiction

Klasika všech klasik. Tuto legendu natočil roku 1994 režisér Quentin Tarantino, který do hlavních rolí obsadil Johna Travoltu, Samuela L. Jacksona, Tima Rotha, Umu Thurmanovou, Bruce Willise, Harveyho Keitela, Amandu Plummerovou a další. Film z roku 1994 je nadčasový a právem se řadí mezi kultovní snímky. Je rozdělen do několika dějových linek, které se nakonec propojí.

10 filmů od Quentina Tarantina, které stojí za to zhlédnout. Pulp Fiction je jasné, ale co dál?

Film

4. Čelisti

Režisér Steven Spielberg tento horor o nestvůře z hlubin, která vraždí plavce, natočil roku 1975. Ve filmu hráli například Roy Scheider, Robert Shaw a Richard Dreyfuss.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

5. Návrat do budoucnosti

Vědec dr. Emmett Brown sestrojí stroj času a mladík Marty McFly jím omylem odcestuje do minulosti. Tam se musí Marty soustředit hlavně na to, aby nezměnil dějiny. To by totiž mohlo mít hrůzné následky. Legendární sci-fi komedii natočil v roce 1985 režisér Robert Zemeckis, v hlavních rolích se představili Michael J. Fox a Christopher Lloyd.

10 sci-fi filmů, které jsou kultovní a měli byste je vidět

Film

6. Klub rváčů

V roce 1999 se při natáčení tohoto snímku na jednom place potkali Brad Pitt, Edward Norton a režisér David Fincher. Norton hraje Jacka, který trpí nespavostí a už skoro nepozná rozdíl mezi denním snem a realitou. Na služební cestě se seznámí s Tylerem, kterého hraje Pitt. Společně založí Klub rváčů, kde se schází muži a mlátí se. To jim ale za chvíli nestačí a vydají se s i výbušninami do ulic... Film byl natočen podle knižní předlohy od spisovatele Chucka Palahniuka.

10 tipů na filmy s Bradem Pittem, které vás rozesmějí i rozpláčou

Film

7. Jurský park

V zábavním parku jsou naklonováni dinosauři a další prehistoričtí tvoři. Vědcům se ale situace vymkne z rukou a kvůli výpadku proudu zvířata navíc utečou za hranice svých výběhů. Naštěstí je na místě zrovna parta jiných vědců, která kritickou situaci vyřeší. Film roku 1993 natočil režisér Steven Spielberg, hlavní role obsadili Sam Neill a Laura Dernová.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

8. Tenkrát na Západě

Farmář Brett McBain přijde o manželku a rozhodne se znovu oženit. Jeho nástávající se stane bývalá prostitutka Jill, která chce na farmě začít nový život. Než však dorazí za novým mužem a jeho dětmi, její nová rodina je vyvražděna kvůli pozemkům, které vlastní. Jill se najednou jakožto dědička ocitá ve smrtelném nebezpečí. Westernovou klasiku natočil roku 1968 režisér Sergio Leone. Ve skoro tříhodinovém snímku hlavní role hráli Henry Fonda a Claudia Cardinalová.

10 tipů na westernové snímky, s nimiž zažijete večer s lovci lidí a bandity

Film

9. Psycho

Anthony Perkins zde skvěle zahrál duševně nemocného majitele hotelu Normana Batese, který má podivný vztah se svou matkou, na což doplácejí hlavně zákaznice jeho podniku. Janet Leighová tu předvedla legendární scénu ve sprše, která je slavným filmovým motivem dodnes. Mysteriózní snímek natočil roku 1960 mistr hororu Alfred Hitchcock.

10 filmových thrillerů, ze kterých budete mít husinu

Film

10. Vymítač ďábla

Teenagerku Regan posedne ďábel. Je sprostá, napadá lidi a mluví několika jazyky, které se nikdy neučila. Pomůže jí exorcista? Podle knihy Williama Petera Blattyho režisér William Friedkin roku 1973 natočil tento dnes již kultovní horor Vymítač ďábla, kde hlavní role hráli Ellen Burstynová, Linda Blairová a Jason Miller.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám