Hlavní obsah

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje nepřeberné množství snímků. Jak si vybrat ten nejlepší pro dnešní večer? Můžete se nechat inspirovat naším výběrem. V této desítce najdete jeden kultovní film vedle druhého. Ať si pustíte jakýkoli z nich, nešlápnete vedle. Záleží jen na vás, jestli máte náladu spíš na horor, nebo na komedii.

Foto: Profimedia.cz

Pulp Fiction

Článek

1. Kmotr

Skoro tříhodinový opus natočený v roce 1972 režisérem Francisem Fordem Coppolou podle stejnojmenné knižní předlohy Maria Puza mapuje příběh newyorské mafiánské rodiny Corleonů, v jejímž čele stojí don Vito, kterého bravurně zahrál Marlon Brando. Snímek získal tři Oscary - za nejlepší film, scénář a mužský herecký výkon v hlavní roli. Brando ale odmítl svou cenu převzít.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

2. Vykoupení z věznice Shawshank

Film natočený v roce 1994 podle knihy Stephena Kinga vypráví příběh o přátelství dvou vězňů, Andyho (Tim Robbins) a Reda (Morgan Freeman), kteří se snaží přežít v nehostinném prostředí nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. Snímek byl sedmkrát nominován na Oscara - za nejlepší film, herce v hlavní roli (Morgan Freeman), scénář, kameru, hudbu, střih a zvuk. Bohužel žádnou nominaci neproměnil.

Herec Tim Robbins z věznice Shawshank přijel do Karlových Varů

MFF KV

3. Schindlerův seznam

Drama režiséra Stevena Spielberga z roku 1993 založené na skutečných událostech pojednává o hrůzách holocaustu a Oskarovi Schindlerovi (Liam Neeson), který za záchranu stovek životů obětoval své jmění. Snímek získal sedm Oscarů, včetně ocenění za nejlepší film a režii.

10 italských filmů, které vás rozesmějí i rozpláčou

Film

4. Forrest Gump

Forrest Gump (Tom Hanks) je hlavní hrdina filmu režiséra Roberta Zemeckise z roku 1994. Snímek vypráví příběh o životě tak trochu hloupého, prostého Američana a taky ukazuje třicet let poválečných amerických dějin. Drama, u kterého nelze nebrečet, získalo šest Oscarů z třinácti nominací.

10 dramatických snímků, které vás připraví o klidný večer

Film

5. Zelená míle

Tříhodinové drama režiséra Franka Darabonta z roku 1999 je zasazené do prostředí věznice pro těžké zločince nacházející se v Louisianě. Dozorce Paul (Tom Hanks) se tam musí potýkat nejen s odsouzenci na smrt, ale i se zlými kolegy a obřím vězněm s nadpřirozenými schopnostmi. Film získal čtyři nominace na Oscara, ale žádnou neproměnil.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

6. Občan Kane

Drama v roce 1941 natočil jako svou režijní prvotinu Orson Welles. Magnát Kane na začátku filmu zemře a divák se pak přes vyprávění ostatních dozvídá podrobnosti o jeho životě. Do hlavní role obsadil Welles sám sebe. Z devíti nominací na Oscara získal snímek jen jednu zlatou sošku, a sice za scénář, na němž spolupracoval Welles s Hermanem J. Mankiewiczem.

7 filmů o autech, které má smysl vidět, i když nejste fanda sporťáků

Film

7. Jih proti Severu

Slavné drama z roku 1939 má hned tři režiséry - Victora Fleminga, George Cukora a Sama Wooda. Milostný příběh Scarlett O'Harové (Vivien Leighová) a Rhetta Butlera (Clark Gable) se odehrává během občanské války. Film získal osm Oscarů, mj. za nejlepší film, herečku v hlavní roli a herečku ve vedlejší roli (Hattie McDaniel).

10 tipů na westernové snímky, s nimiž zažijete večer s lovci lidí a bandity

Film

8. Psycho

Mysteriózní snímek mistra hororu Alfreda Hitchcocka vznikl v roce 1960, přesto je jedním z nejlepších hororů i v současnosti. Anthony Perkins skvěle zahrál duševně nemocného Normana Batese a Janet Leighová a její scéna ve sprše je legendárním filmovým motivem dodnes. Snímek získal čtyři nominace na Oscara, ale slavnou sošku nezískal.

Vertigo, Občan Kane a Příběh z Tokia jsou podle britské kritiky nejlepší filmy

Kultura

9. Přelet nad kukaččím hnízdem

Snímek režiséra Miloše Formana z roku 1975 se odehrává v psychiatrické léčebně. Chovance si zahráli například Jack Nicholson a Sydney Lassick. Adaptace bestselleru Kena Keseyho získala pět Oscarů - za nejlepší film, herce v hlavní roli (Jack Nicholson), herečku v hlavní roli (Louise Fletcherová), režiséra (Miloš Forman) a scénář (Lawrence Hauben a Bo Goldman).

Zemřel kameraman, který točil Přelet nad kukaččím hnízdem

Kultura

10. Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Klasika režiséra Quentina Tarantina z roku 1994 je nadčasová a právem se řadí mezi kultovní snímky. Film, ve kterém se objevili například Uma Thurmanová nebo Bruce Willis, je rozdělen do několika dějových linek, které se nakonec propojí v neočekávaný konec. Tarantino dostal s Rogerem Avarym za scénář Oscara.

Filmové bary a restaurace: Kde najít kavárnu z Přátel a gril z Pulp Fiction?

Exotika a Amerika

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám