Hlavní obsah

10 italských filmů, které vás rozesmějí i rozpláčou

Novinky, mim

Milostná dramata plná hádek a usmiřování, bláznivé komedie, válečné filmy i mysteriózní horory. Italská filmografie je velmi pestrá. Vybrali jsme deset filmů, které byly natočeny režiséry z této jihoevropské země a vy si s nimi užijete zajímavé večery.

Foto: Profimedia.cz

Film Sladký život a jedna z nejslavnějších scén. Marcello Mastroianni a Anita Ekbergová.

Článek

1. Život je krásný

Režisér Roberto Benigni roku 1997 natočil tento velmi působivý snímek o hrůzách holocaustu. Roku 1939 se číšník Guido Orefice přestěhuje z venkova do velkého města, kde potká svou osudovou lásku, učitelku Doru. Vezmou se a mají syna. Po pěti letech šťastného manželství jsou Guido a jeho chlapec kvůli židovskému původu posláni do koncentračního tábora. Guido nechce, aby se syn bál, a tak předstírá, že je to vše jen hra připravená k synovým narozeninám. Hlavní role hráli Roberto Benigni, Nicoletta Braschi a Giorgio Cantarini.

Filmy pro romantický večer: Několik tipů, které zpříjemní nejen Valentýna

Film

2. Sladký život

Novinář Marcello by rád byl spisovatelem, ale jeho chování tomu neodpovídá. Vymetá večírky a píše bulvár. O smetánce nejprve jen informuje, ale postupem času je víc a víc její součástí. Klasické italské drama v roce 1960 natočila režisérská hvězda Federico Fellini a představili se v něm Marcello Mastroianni, Anita Ekbergová, Anouk Aiméeová nebo Yvonne Furneauxová.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

3. Rocco a jeho bratři

Skoro tříhodinové drama o pěti bratrech rozdílných povah a jejich cestě životem v roce 1960 natočil režisér Luchino Visconti. V hlavních rolích se představili Alain Delon, Renato Salvatori, Max Cartier, Spiros Focas, Rocco Vidolazzi a Annie Girardotová.

10 tipů na filmy pro ženy: Dámy, tyto snímky vám zlepší den

Film

4. Rozvod po italsku

Když rozvod, tak po italsku! Baron Cefalú (Marcello Mastroianni) zabije manželku, aby se mohl oženit s jinou dámou. A po zásluze je potrestán. Komedii v roce 1961 natočil režisér Pietro Germi.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

5. Horalka

Podle stejnojmenné knihy Alberta Moravii v roce 1960 režisér Vittorio De Sica natočil toto válečné drama, ve kterém mladá vdova Cesira (Sophia Lorenová) opustí bombardovaný Řím i s dvanáctiletou dcerou Rosettou (Eleonora Brownová) a ukryje se ve vesnici v horách, kde se sblíží s intelektuálem Michelem (Jean-Paul Belmondo).

10 tipů na mysteriózní filmy, které vás znepokojí

Film

6. Maléna

Romantické drama s Monikou Belluciovou, která svým sex-appealem poblázní celé město, roku 2000 natočil režisér Giuseppe Tornatore. Příběh se odehrává za druhé světové války.

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Film

7. Osm a půl

Filmový režisér Guido Anselmi se ocitl v profesionální i osobní krizi. Pomůžou mu manželka Luisa, milenka Carla nebo mladá herečka Claudia? Komedii s Marcellem Mastroiannim, Claudií Cardinaleovou, Anouk Aiméeovou  a Sandrou Milovou natočil roku 1963 režisér Federico Fellini.

10 dramatických snímků, které vás připraví o klidný večer

Film

8. Suspiria

Film o sektě převlečené za baletní akademii natočil v roce 1997 režisér Dario Argento, hrály tam například Jessica Harperová a Stefania Casiniová. Mysteriózní horor se dočkal i novodobější americké verze.

10 tipů na filmy, které se odehrávají ve vězeňských celách

Film

9. La traviata

Hudební drama o lásce mezi kurtizánou a zasnoubeným mladíkem roku 1982 zrežíroval Franco Zeffirelli. Vzniklo podle knihy Alexandra Dumase mladšího a hráli v něm Teresa Stratasová, Plácido Domingo, Renato Cestiè, Axelle Gallová, Vladimir Vasilev nebo Pina Ceiová.

Tipy na umělecké filmy, které vás nebudou nudit

Film

10. Silnice

Zampano koupí od chudé ženy její duševně chorou dceru Gelsominu a společně kočují s cirkusem. Na cestě potkají provazolezce Matta, který se do Gelsominy zamiluje. Dívka si ale vybírá Zampana, který ji ponižuje. Při náhodné hádce Zampano Matta zabije a uteče. Gelsomina zůstává sama a brzy umírá. Zampanovi až pozdě dojde, o co přišel. Drama v roce 1954 natočil režisér Federico Fellini. Hlavní role obsadili Anthony Quinn, Giulietta Masinaová a Richard Basehart.

10 filmových thrillerů, ze kterých budete mít husinu

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám