Hlavní obsah

10 tipů na filmy, které se odehrávají ve vězeňských celách

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězení. Prostředí, kde lidé dennodenně bojují s pocity marnosti, strachem a zoufalstvím. Téma vězení přitahuje filmaře jako magnet. Jaké snímky natočené ve vězeňských celách vznikly?

Foto: Profimedia.cz

Alcatraz

Článek

1. Zelená míle

Podle knihy Stephena Kinga v roce 1999 vznikl tento film s Tomem Hanksem v hlavní roli. Natočil ho režisér Frank Darabont a pojednává o vězení pro těžké zločince, kteří jsou odsud posíláni na smrt. Zaslouží si však trest smrti skutečně všichni? Snímek ukazuje, že ne všichni vězni jsou zlí a ne všichni bachaři jsou bez viny.

10 snímků, ve kterých exceluje Tom Hanks: Trosečník, Terminál a další

Film

2. Vykoupení z věznice Shawshank

Tim Robbins a Morgan Freeman se bravurně zhostili hlavních rolí v tomto dramatu, které roku 1994 natočil režisér Frank Darabont. Předlohou byla povídka od Stephena Kinga. Snímek ukazuje, jak se vězni vyrovnávají s pobytem za mřížemi, jak sní o útěku a jak na takovém místě vznikají pevná přátelství, ale i nenávist.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

3. Útěk z Alcatrazu

Alcatraz. Vězení, ze kterého ještě nikdo neunikl. Tedy až doteď... Film byl natočený podle skutečného příběhu. Thriller roku 1979 natočil režisér Don Siegel podle knižní předlohy od J. Campbella Bruce, hlavní roli obsadil Clint Eastwood.

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Film

4. Motýlek

Drama natočil roku 1973 režisér Franklin J. Schaffner podle autobiografické knihy Henriho Charrièrea. Ten byl odsouzen na doživotí a deportován do nechvalně proslulé věznice ve Francouzské Guayaně, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Charriére (ve filmu ho hraje Steve McQueen) měl vytetovaného Motýlka a podle něho získal i přezdívku. Samotku a nelidské podmínky přežil jen díky myšlenkám na útěk, který se mu několikrát nezdařil. Povedlo se mu to nakonec?

10 tipů na filmy pro pamětníky, které pobaví i mladší ročníky

Film

5. Kult hákového kříže

Edward Norton překvapuje v tomto dramatu z roku 1998, které natočil režisér Tony Kaye. Derek Vinyard je rasista a za vraždu dvou černochů jde do vězení. Když se vrátí, jeho mladší bratr Danny je aktivním členem hnutí Bílá síla, kam dřív patřil i Derek. Jenže ve vězení se jeho pohled na rasismus změnil, a sice poté, co mu černoch zachránil život. Chce, aby se změnil i Danny, ale ten jeho proměnu nechápe.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

6. Kriminál

Všeříkající název. Thriller z vězeňského prostředí v roce 1989 natočil John Flynn. Hlavní roli šikanovaného vězně si zahrál Sylvester Stallone.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

7. Frajer Luke

Podle knihy od Donna Pearce bylo v roce 1967 natočeno toto drama. Režie se chopil Stuart Rosenberg, který do hlavní role obsadil frajera Paula Newmana, který je (jak jinak než) vůdcem vězňů. Stereotyp denního režimu ve věznici naruší smrt jeho matky.

10 filmů od Quentina Tarantina, které stojí za to zhlédnout. Pulp Fiction je jasné, ale co dál?

Film

8. Ctihodný občan

Clyde Shelton se mstí za smrt ženy a dcery celému justičnímu systému, který podle něj špatně potrestal vrahy jeho nejbližších. Zabíjí jednoho člověka po druhém, ale jak to dělá, když sedí ve vězení? Na to se snaží přijít prokurátor Nick Rice, se kterým Clyde komunikuje. Ve filmu z roku 2009 hráli Gerard Butler, Jamie Foxx, Viola Davisová a další, režíroval ho F. Gary Gray.

10 tipů na mysteriózní filmy, které vás znepokojí

Film

9. Experiment

Psychologické drama roku 2010 natočil režisér Paul Scheuring. Snímek vychází ze skutečných událostí, kdy v roce 1971 proběhl Stanfordský vězeňský experiment, při kterém americký psycholog Philip Zimbardo zavřel 24 dobrovolníků do uměle vytvořeného vězení, rozdělil jim role vězňů a bachařů a sledoval jejich chování. Pokus byl předčasně ukončen na žádost Zimbardovy partnerky v momentě, kdy přes sledovací kamery zjistila, že dozorci se chovají krutě a všichni jsou psychicky na dně již po šesti dnech experimentu. V tomto filmu si zahráli například Adrien Brody a Forest Whitaker.

10 sci-fi filmů, které jsou kultovní a měli byste je vidět

Film

10. Peklo

Kyle se dostane za vraždu muže, který znásilnil a zabil jeho manželku, do věznice Kravavi, kde abyste přežili, musíte se účastnit gladiátorských zápasů pro pobavení zvrácených dozorců. Vypracuje se a stane se z něj obávaný zápasník i vůdce vězňů s touhou po útěku... Akční drama s Jeanem-Claudem Van Dammem v hlavní roli natočil režisér Ringo Lam roku 2003.

10 akčních filmů, které vás vytrhnou z nudy všedního dne

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám