Hlavní obsah

Tipy na Festival krátkých filmů Praha: Skejťáci, Šelma a Naprosto úžasná

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci krátkých filmů, připravte se. Do kin vstupuje to nejlepší, co je nyní v téhle branži k vidění. Začíná 15. Festival krátkých filmů Praha. Koná se konkrétně od 22. do 26. ledna 2020 v kině Světozor, Pilotů, Oko, Aero a v Národní technické knihovně.

Foto: Pragueshorts.com

15. Festival krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, se odehraje od 22. do 26. ledna 2020.

Článek

Organizátoři akce diváky zavedou do velmi různorodých prostředí. Projdou s nimi několik kontinentů a pošlou je také za skejťáky, případně do vesmíru, budou-li chtít s nimi vyrazit.

Součástí festivalu je také národní a mezinárodní soutěž, kde o ocenění usilují desítky titulů. Jeho organizátoři myslí také na děti, jimž věnovali vlastní sekci. Představí se v ní devět filmů nejen z Čech, ale například i z Německa, Číny či Švédska.

Co můžete vidět

Foto: Pragueshorts.com

Šelma. Dva kluci si hrají v opuštěném povrchovém dole. Z pocitu sounáležitosti je najednou konfrontace a boj o to, kdo bude mít navrch. Když jeden z chlapců uvízne v písku, je diskuse u konce. Hra získá úplně jiný rozměr a už není tak nevinná...

Program Země mezi moři představí nejlepější kanadské krátké filmy posledních patnácti let. Mezi sedmy tituly diváci najdou třeba i řadou cen ověnčenou temnou grotesku Další patro Dennise Villeneuvea (Blade Runner 2049), snímek kultovního režiséra Guye Madina Accidence nebo festivalově suverénně nejúspěšnější kanadský krátký film poslední doby, Šelma Jeremyho Comteho.

Foto: Pragueshorts.com

Bez tíže. Ruský kosmonaut se po havárii probudí v modulu mezinárodní vesmírné stanice ISS. Zničehonic se ozve klepání zvenku na okno. Někdo ho přišel přivítat. Možná se mu to jen zdá, ale možná taky ne.

O tom, že se dá o posledních věcech vyprávět s otevřeností, hravostí a humorem, pojednává tematická sekce Prach prachu. Dozvíte se, jak vypadá posmrtný život kosmonauta nebo jaké to je uspořádat si pohřeb ještě zaživa.

Foto: Pragueshorts.com

Naprosto úžasná. 33letá Sarah je krásná, chytrá a může mít všechno, co si zamane. Jen tak trochu neví, jak se chovat ve společnosti. To se nevyhnutelně projeví na jedné rozlučce se svobodou. Tajemství vyplouvají na povrch a stará přátelství končí.

Pětice filmů, jež všechny do jednoho napsaly a natočily ženy, se představí v bloku Naprosto úžasná. Hrdinky těchto kraťasů skutečně nepůsobí ani trochu jako princezny a s předsudky si v těchto příbězích hlavu rozhodně nikdo neláme.

Foto: Pragueshorts.com

Lakai: Fully Flared. Ikonické skateboardingové video Spike Jonzeho a Ty Evanse z roku 2007. Zpomalené záběry skejťáků, vybuchující překážky, magická elektronická hudba M83.

Fenoménu skejťáků se věnují kraťasy a klipy v pásmu Frontside/Backside, v němž samozřejmě nebude chybět ani příspěvek k tématu z rukou legendy skatevideí, videoklipů a autorského filmu Spikea Jonzeho.

Od 22.do 26. ledna

15. Festival krátkých filmů Praha se koná od 22. do 26. ledna 2020 v kině Světozor, Pilotů, Oko, Aero a v Národní technické knihovně. Předprodej lístků je v kinech spuštěn před začátkem festivalu. Do VR kina je vstup zdarma.

Autory grafické koncepce akce jsou Zuzana Lednická a Jonatán Kuna ze Studia Najbrt. O vzniku grafiky říkají: "Vizuál 15. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha je založen na krátkém prolínání různých realit. Reality, kterou žijeme, na kterou se díváme, kterou čteme nebo kterou si představujeme. Nápis Short je protíná a nabízí další průhledy do realit jeho režisérů. Modré klíčovací plátno se plní momenty z filmů. Naše pozornost je roztříštěná. Buď Short!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám