Hlavní obsah

Světové galerie nabízejí prohlídku on-line

Právo, Eva Vejdělková

Řada světových galerií a muzeí výtvarného umění nabízí možnost nahlédnout do sbírek on-line. Reprodukce na displeji není sice totéž jako originál, ale přinejmenším představuje atraktivní tip a ochutnávku. Některé galerie nabízejí i videoprocházku. Projít si lze třeba slavné schodiště v Guggenheimově muzeu v New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Vídeňská Albertina.

Článek

Jádro stálé sbírky vídeňského muzea Albertina tvoří soubor zahrnující vývoj výtvarného umění od francouzského impresionismu po současnost. Kromě stálých expozic v něm bývají k vidění i velké sezónní výstavy. Galerie takto už představila díla Edvarda Muncha, Vincenta van Gogha či Albrechta Dürera.

Nahlédnout lze i do vídeňského Leopoldova muzea, v němž je k vidění především rakouské umění první poloviny dvacátého století, zejména obrazy a kresby Egona Schieleho a Gustava Klimta. Největší sbírka Klimta na světě je ale v Belvederu. Kromě toho jsou součástí expozice mistrovské obrazy Egona Schieleho a Oskara Kokoschky, díla francouzských impresionistů a představitelů vídeňského biedermeieru.

Bohatou nabídku má Německo. On-line lze nahlédnout do Národní galerie v Berlíně, Pergamonského muzea, Uměleckoprůmyslového muzea, do drážďanských galerií starých i nových mistrů, Zelené klenotnice, do Staré pinakotéky v Mnichově a dalších.

Podívat se lze do pařížského Musée d’Orsay, v němž jsou jádrem stálé sbírky francouzští impresionisté, do londýnských Britského muzea i Tate Gallery, do Van Goghova muzea i Rijksmuzea v Amsterdamu. V Itálii je virtuálně přístupná například slavná florentská Galerie Uffizi.

V zámoří je možné nahlédnout třeba do Muzea moderního umění v New Yorku, Metropolitního muzea umění, zmíněného Guggenheimova muzea, Národní galerie ve Washingtonu či Gettyho muzea v Los Angeles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám