Hlavní obsah

RECENZE: Stále elegantní a již zocelená Lenny

Právo, Jaroslav Špulák

Druhé album bývá v kariéře zpěváků a skupin klíčové. Zpravidla vzniká bez písničkových zásob, které si umělci vytvořili v době před realizací debutu, a tudíž nemilosrdně prověřuje jejich autorské i interpretační kvality v dané době. Lenny touto zkouškou prošla na výbornou. Druhá deska Weird & Wonderful potvrdila její růst.

Klip k písni Easy, duetu Lenny a MarpaVideo: Universal Music

 
Článek

Jestliže byla na debutu Hearts (2016) „hudební puberťačka“, jež si v pestré škále písniček vyzkoušela divokost i klid a takto se na českou scénu vyšvihla s usměvavou drzostí, za kterou potlačila bázeň i opatrnost, na novince se to změnilo. Zachovala si sympatickou a neškodnou drzost, autorsky i pěvecky je nicméně vyzrálejší.

Zvuk jejího nového alba je moderní a přehledný. Bere v potaz světový trend, přitom nepodléhá pokušení šidit posluchačovo ucho přesycenou produkcí. Proto mají všechny přítomné zvuky na desce svou funkci, ať už to jsou třeba jen další hlasy v písních (We Are Not Falling Apart či Let Go), nebo leckdy překvapivé výzdoby, které jsou přítomné v podstatě ve všech skladbách.

Celkový sound desky je dynamický, přehledný a svěží. Písničky mají schopnost se s posluchačem ihned „spřátelit“ a přitáhnout ho na svou stranu. Jaksi mimoděk mu říkají, že na něho nic nehrají, že jde pořád hlavně o klasickou písničku, kterou zvuk maximálně zkrášluje.

Foto: Universal Music

Obal alba zpěvačky Lenny.

A Lenny klasickou písničku umí. Autorský potenciál její, respektive jejího týmu, při nich ctí melodii, nápaditý refrén i přitažlivý riff, to vše ve spojení, nikoli odděleně.

Další podstatnou složkou kolekce jsou písně, které z velké části stojí na hře klavíru. V nich je Lenny v hlasovém přednesu naléhavá, tím pádem, i co do obsahu skladeb, jaksi zranitelná. Při tom všem si zachovala sympatický chraplák, který ale způsobně krotí, protože kdyby mu popustila uzdu, mohl by trochu potlačit přitažlivost melodií. Poutal by na sebe větší pozornost, než je v chytrém popu žádoucí, zatímco takto použitý o sobě dal vědět, což bohatě stačí.

Weird & Wonderful je rozmanité album. Do toho hodnocení zapadá i bonus v podobě duetu Easy, ve kterém se doplňují angličtina Lenny a čeština rapujícího Marpa. A pasuje do něho i remix skladby Forever, na desce označený symbolem ∞, který by však jako variace již daného nejspíš nechyběl.

Lenny musela před vydáním druhé desky jistě čelit mnoha očekáváním. Ustála to, a z té nekomfortní situace vyšla opět elegantní a již zocelená.

Lenny: Weird & Wonderful
Universal Music, 38:46

Hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám