Hlavní obsah

RECENZE: Slastný obrázek mexického zjevení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla talentovaná, nenapodobitelná a svéhlavá, smrtící kombinací pro muže i ženy a především pro výtvarný svět. O malířce Fridě Kahlo bylo napsáno mnoho a k rozšíření povědomí dozajista přispěl také oscarový snímek se Salmou Hayekovou.

Foto: Ikar

Obal knihy

Článek

Na vlně zájmu o tento fenomén se svezla autorka schovaná pod pseudonymem Caroline Bernardová. Její údajná snaha o oduševnělost ale zanechává jen zbožné přání.

Nastavuje totiž opět ony vytčené okruhy, které jsou veřejnosti o věhlasné osobnosti dobře známé. Nehoda autobusu v rané dospělosti ji zdravotně poznamená po zbytek života, ale zároveň obloukem přivede k umění, setkání s o generaci starším Diegem Riverou, tehdy už dávno renomovaným moralistou, jenž ji autorsky postrčí a i přes četné nevěry a zklamání nadobro citově uváže.

Následují její podpora komunistické ideologie a příklon ke Lvu Trockému, proslulost v zámoří i ve vlasti, a nakonec předčasná smrt.

Kniha se nemá soudit podle obalu, ten však svědčí o opaku. Zasněný pohled cizokrajné krasavice kráčející po vylidněném náměstí s kýčovitým ptačím hejnem nad hlavou a obestřené líbivými květy prozrazuje poněkud laciný sentiment obsahu v útrobách, a to navzdory vznosnému revolučnímu zvolání na předsádce.

Spisovatelka, podle doslovu silně pohnutá návštěvou Fridina domova Casa Azul, Modrého domu, a odhodlaná zprostředkovat intenzivní zážitky čtenáři, naznačené „barvy života“ vsazuje do chorobně melodramatických kontur. Kahlo by přitom bylo svěžejší nazřít jinak než v dosavadních stereotypních mantinelech popsaných výše, například formou střídání perspektiv či individuálnějším pojetím příběhu.

Bernardová na to naneštěstí jde jednoduše. Nikterak výrazným jazykem románu vypodobňuje výtvarnici jako tuctovou partnerku slavného tvůrce, donekonečna se zabývající jejich vratkým vztahem, u níž se vlastní zápis do historie děje spíše mimochodem. To by nemuselo být na škodu, kdyby vzájemné konverzace manželů nebyly tolik frázovité a plytké.

Ze čtivého beletrizovaného životopisu, jak se počin zpočátku jeví, tak čím dál více uvadá do blahosklonné červené knihovny, řadící ikonickou Mexičanku po bok hrdinek Danielle Steelové.

Caroline Bernardová: Frida Kahlo a barvy života
Ikar, překlad Zuzana Soukupová, 352 stran, 359 Kč

Hodnocení 35 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám