Hlavní obsah

RECENZE: Filmu Spící město vévodí děti

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sci-fi thriller Spící město, který režisér Dan Svátek natočil podle stejnojmenné první části populární trilogie Martina Vopěnky (následuje Spící spravedlnost a Spící tajemství), je jednou z bohužel už mála výjimek, kdy se český filmař rozhodne natočit film s dětskými hrdiny a pro dětské publikum. To neznamená, že by Spící město nemohlo zaujmout i starší diváky, ale hlavní cílová skupina je jasná.

Foto: Bontonfilm

Kryštof Svátek, Anežka Novotná, Petra Bučková, Tomáš Měcháček, Michaela Sodomková a Adam Svátek jako filmová rodina.

Článek

Děj začíná jako sci-fi. Čtveřice sourozenců, patnáctiletý Kryštof, dvanáctiletá dvojčata Ema a Kristýna a šestiletý Samuel, kteří vyrůstají v láskyplné rodině, jednoho rána zjistí, že nemohou probudit mámu ani tátu. Záhy se ukáže, že nevysvětlitelný jev postihl celý svět. Z neznámých důvodů usnuli všichni rodiče, vzhůru zůstali jen bezdětní dospělí a děti.

Život na Zemi se začne dramaticky a rychle proměňovat. Skoro nic nefunguje, vypadává elektřina i dodávka vody, ke slovu přichází rabování, zlodějny, snahy agresivních bezdětných ovládnout svět.

RECENZE: Sektář Roden, prasák Taclík a opilá Dyková v tragikomedii Večírek

Film

Svátek s kameramanem Jakubem Šimůnkem vytvářejí v úvodní části působivý obraz všeobecného chaosu, v němž děti musí rychle dospět a naučit se postarat samy o sebe, aby vůbec přežily. Nejmladšího z ústřední čtveřice navíc unesou obchodníci s dětmi, kteří zneužijí nařízení, že děti do deseti let spadají pod úřední péči. Tři starší sice naléhavě cítí, že by neměli opouštět spící, a tudíž bezbranné rodiče, ale zároveň vědí, že Sama musejí najít.

Na cestu tedy vyrazí. Od té chvíle se děj přenáší z Českých Budějovic do krajiny České Kanady, kam spisovatel knihu situoval a kterou i režisér osobně dobře zná. Díky tomu vybral velmi dobré lokace v nádherném koutě České republiky, jako stvořeném jak pro napínavé putování, tak třeba pro místo, kam únosci zajaté děti ukryli.

Kryštof, Ema a Kristýna na své dobrodružné pouti potkávají hodně zvláštní, většinou nepřátelské nebo divné dospělé, kteří jsou v drasticky okleštěné společnosti mnohem výraznější než v běžném životě. Učí se, jak včas rozpoznat jejich úmysly, učí se soudržnosti v situacích, kdy běžná sourozenecká rivalita musí jít stranou.

Linie, která sleduje uneseného Sama, je spíše emotivní než dobrodružná. Ukazuje bezohlednost, sobeckost i krutost, například ve scéně, kdy padouch vyhodí cestou do zajateckého tábora plačícího malého chlapečka na ulici a nechá ho napospas samotě.

Film zachoval hlavní myšlenky předlohy, které jsou nosné a podané bez zbytečné didaktičnosti. Nenásilně zobrazuje bídu světa zbaveného rodičovské lásky, sílu sourozeneckých vztahů, v postavě nejstaršího Kryštofa pak i význam promyšleného a rozhodného jednání.

Místy bohužel rozehrává některé motivy, které pak nedohraje. Jako stopa k Samuelovi se v záběru například objeví talisman, ale pak už se nikdy do filmu nevrátí. Dospělý divák najde i několik situací, které by zasloužily pečlivější propracování. To ale dětem, které často berou věci prostě tak, jak jsou, nejspíš vadit nebude.

Největší slabinou filmu jsou bohužel herecké výkony dospělých, kteří, až na výjimky (jakými jsou v nevelkých rolích Pavla Tomicová a Lenka Vychodilová a samozřejmě Tomáš Měcháček a Petra Bučková, kteří skoro celou dobu spí), působí velmi nepřirozeně, toporně a zejména v dialozích padouchů místy skoro parodicky. Mnohem lépe zvládl Svátek vedení představitelů hlavních dětských hrdinů i dalších dětí a mladých lidí, z nichž někteří stáli před kamerou poprvé.

A bohužel neřešitelným problémem bylo, že na rozuzlení základní zápletky, nevysvětlitelného rodičovského spánku, si čtenář musel počkat až do třetí části trilogie a divák tedy může jen doufat, že vznikne ještě druhé a třetí pokračování filmu. Nebo si knihy přečíst.

Spící město
Česko 2021, 95 min. Režie: Dan Svátek, hrají: Anežka Novotná, Adam Svátek, Kryštof Svátek, Michaela Sodomková, Petra Bučková, Tomáš Měcháček a další

Hodnocení 70 % 

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám