Hlavní obsah

RECENZE: Celá Hayley Williamsová. A poprvé sama

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká skupina Paramore si po roce 2004, kdy vznikla, postupně získávala přízeň spousty fanoušků na celém světě. Přitažlivá pro ně byla nejenom prostřednictvím své mladistvé rockové drzosti, ale i kvůli osobnosti zpěvačky Hayley Williamsové. Ta bravurně poletovala v zákrutách nahraných písniček a k tomu mimoděk přiměla řadu dívek, aby propůjčily svým vlasům křiklavou barvu stejně jako ona.

Foto: Warner Music

Hayley Williamsová vydala první sólové album.

Článek

Paramore byli na svých albech čím dál lepší, přičemž vrcholné dílo nabídli v podobě pátého počinu After Laughter z roku 2017. Popularitu ale začali zvolna ztrácet již několik let předtím, jistě i kvůli personálním trablům, které nezavdávaly důvod myslet si, že mají stále patřičnou tvůrčí sílu.

Williamsová se jako zpěvačka neustále zlepšovala. A tak byť Paramore pořád existují, ač více než dva roky nic nevydali, rozhodla se vykročit na sólovou dráhu. V únoru letošního roku vydala minialbum Petals for Armor I, o dva měsíce později Petals for Armor II a před pár dny písně z nich spojila, přidala další a je z toho sólový debut Petals for Armor.

Je to pestrá kolekce. Williamsová na ní totiž nevystupuje jako umělkyně, která by si našla nový hudební výraz, nýbrž jako ta, jež ho hledá. A tak jsou v kolekci skladby opojené elektronikou, tedy syntetickými zvuky, stejně tak těžící ze hry tradičních nástrojů. Na jednu stranu je to alternativní deska demonstrující kouzlo hudebního hledání a objevování, na straně druhé nahrávka nabízející i víceméně tradiční písňové stavby.

Foto: Warner Music

Obal alba

V první řadě však demonstruje, jak univerzální zpěvačka Williamsová je. Na skladbách se autorsky výrazně podílela, tedy si je napsala takříkajíc na míru. A přestože jí její hlasový rozsah, jak ukázala v minulosti, umožňuje vyzpívat i těžké pasáže, na albu se tím neohání.

Demonstruje hlavně pevnost svého zpěvu, to, jak ho ovládá a pohrává si přitom s detaily, příjemnou barvou hlasu i jeho schopností přirozeně zakotvit v prostředí syntetických i živých zvuků. To všechno se podařilo, a když ji ve skladbě Roses/Lotus/Violet/Iris doprovázejí smyčce, výsledek je bezmála magický.

Patrné jsou i její hudební inspirace. Jako by jí při skládání napovídaly zpěvačky a autorky St. Vincent, Björk či britská kapela Goldfrapp, tedy ty, které v hudbě stále cosi hledají a elegantně pojí její živost i neživost.

Williamsová na svém debutovém albu představuje skladby, které se do repertoáru Paramore moc nehodí. Má to logiku. Také to ale trochu působí dojmem, jako by si v uvedené kapele dělala v minulých letech prostor pro to, až předstoupí sama za sebe a předvede, jak si současný alternativní pop představuje.

Znamená pro ni hlavně svobodnou atmosféru, nikoli prvoplánové hity. O ty se pravděpodobně ani nesnažila.

Hayley Williams: Petals for Armor
Warner Music, 55:45

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám